Ima samo 14 godina, a čini čuda na stazama: Djevojčica iz Japana opčinila svijet moto-sporta

Đuđu Noda je slavila na debiju u službenom takmičenju u Formuli 4 sa 14 godina, u Japanu premlada za rekorde

6552 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Instagram
Foto: Instagram

I dok se na start najbržeg prvenstva na svijetu još čeka, svijet automobilizma suočio se sa nadolazećom zvijezdom iz Japana.

Na startu takmičenja u Formuli 4 u Danskoj pobjedu je odnijela 14-godišnja djevojčica iz Japana, Đuđu Noda! Ona ne samo da je izborila pol-poziciju, već je na čelu provela svih 15 krugova, a upisan joj je i najbrži krug na trasi.

Bila je to prva službena trka „japanskog trkačkog čuda”, kako su požurili da izvijeste mediji iz auto-moto sporta.

Noda nije nova u tom sportu, ali joj rekord staze u japanskoj Okujami u Formuli 4 nije zaveden zbog godina - imala je 11, pa rezultat nije služben, iako je za skoro sekundu bila brža od rekorda Sintara Kavabate, koji ga je postavio sa 22 godine. Noda je zbog godina i otišla iz Japana u Dansku - da bi mogla da se takmiči.

- Definitivno želim da se trkam u Formuli 1. Žene su se već takmičile u Formuli 1, ali ja želim da budem prva koja će pobijediti. No, zasada mi preostaje da treniram i pripremam se, jer vozačku dozvolu mogu dobiti tek za četiri godine - kazala je Noda.

Do tada, Lela Lombardi i njeni bodovi sa Velike nagrade Španije 1975. godine ostaće najveći uspjeh ženskih pilota u bolidima Formule 1.

No, Đuđu Noda ima predispozicije i mogućnosti za nešto više. Tim prije jer je vozila mnogo prije nego što je to dozvoljeno njenim vršnjacima u drugim djelovima svijeta.

Za sticanje iskustva se pobrinuo njen otac, bivši vozač Formule 1, Hideki Noda. On je napravio privatnu karting stazu, gdje je Đuđu testirala automobile koje je on pripremao. Na taj se potez odlučio zbog podatka da kćerki nije mogao da priušti vrhunska karting takmičenja za koja je potrebno najmanje 400.000 dolara godišnje.

- Naučio sam je osnovama trkačkih vještina, ali ona ima ogroman prirodni talenat. Ona ima neuporedivo više talenta i osjećaja, nego ja ikada. Nevjerovatan je njen osjećaj za granice do kojih može da „nategne” mašinu, a da gume i dalje fantastično prijanjaju za podlogu. Zna kako da reaguje da ne „zapali” pneumatike, a to su važni aspekti, koji se ne uče. Sa tim osjećajem moraš da se rodiš. Ona u svakoj situaciji reaguje brzo, ali i smireno - kazao je Hideki Noda, koji je pilotirao i u Indikaru, „24 časa Le Mana”...

Bonus video: