Produženo vanredno stanje u Tokiju 80 dana pred Olimpijske igre

Izvještaji japanskih medija kažu da će Bah prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. maja, ali Hašimoto je rekla da njegova posjeta nije potvrđena

4521 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Vanredno stanje u gradu domaćinu Olimpijskih igara produžava se do 31. maja zbog povećanja broja slučajeva zaraženih, potvrdio je u petak japanski premijer Jošihide Suga.

Uz Tokio, u kojem bi Olimpijske igre trebalo da počnu za manje od 80 dana, vanredno stanje vrijedi i za pet prefektura - Osaka, Kjoto, Hjogo, Aići i Fukuoka, dodao je Suga.

Ova odluka može imati uiticaja i na posjetu šefa Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha Japanu, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Tokija 2020. Seiko Hašimoto.

"Sumnjam da bi dolazak u Japan usred ove vrlo teške situacije takođe predstavljao emocionalni teret za predsjednika Baha", rekla je na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Izvještaji japanskih medija kažu da će Bah prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. maja, ali Hašimoto je rekla da njegova posjeta nije potvrđena.

Organizatori Tokija 2020 budno će pratiti situaciju s koronavirusom i na temelju toga donijeti odluku o olimpijskim gledaocima.

Bonus video: