Život uz drogu, tragedije i snove: Kejleb Plant, bokser koji ne strahuje ni od najjačeg

Plant, 29-godišnjak iz Tenesija, nema šta da izgubi, on je svoje pobjede već ostvario, a poraze – bolne udarce – doživio i preživio

8836 pregleda 0 komentar(a)
Kejleb Plant, Foto: Reuters
Kejleb Plant, Foto: Reuters

Uzbudljiva bokserska jesen nastavlja se večeras, borbom sa ujedinjenje svih titula u supersrednjoj kategoriji.

Tri pojasa ima, po mnogima, najbolji bokser današnjice Kanelo Alvares, a njegov rival Kejleb Plant vlasnik je jednog, u IBF verziji.

Kanelo je najjači, najbogatiji, najbolji – veliki favorit.

Plant, 29-godišnjak iz Tenesija, nema šta da izgubi, on je svoje pobjede već ostvario, a poraze – bolne udarce – doživio i preživio.

Za njega strah je riječ koja, kako kaže, ne postoji.

Postoje mnoge priče o životima velikih boksera. Često su to dječaci koji su rođeni u ugroženim porodicama, koji su živjeli okruženi nasiljem. Za mnoge šampione boks je bio bijeg i šansa.

Za Kejleba, sve to je pojačano životnim udarcima koji su ga nekoliko puta bacilli u konopce i na koljena. Njegova majka Bet je godinama bila na drogama i ubijena je nakon sukoba sa policijom. Njegova ćerka Alija preminula je kada je imala samo 19 mjeseci.

Jedan udarac za drugim. Zato se Kejleb ne plaši ni Alvaresa...

Porodica Plant je živjela u Ešland Sitiju, gradu od 4.000 stanovnika, u Tenesijiju. Kada je imao osam godina, njegov otac Riči, koji se bavio kik boksom, odveo je malog Kejleba na bokserski trening.

Majka je bila registrovani narkoman...

„Sa sestrom Medi sam se zabavljao na treninzima, pomagali smo jedno drugom”, pričao je.

Njegova karijera je obećavala. Kao amater dobio je 97 mečeva, uz 20 poraza.

Kada je imao 21 godinu postao je otac iz neformalne veze sa jednom djevojkom. Rođena je mala Alija, sa urođenom bolešću. Preminula je od respiratorne infekcije, a Plant se zakleo da će postati svjetski šampion.

To je uspio, četiri godine kasnije, pobjedom nad Bolivijcem Hoseom Uzkategijem. Izgledalo je da će, konačno, njegov život krenuti u pravom smjeru, jer je neposredno nakon meča, klečući na koljenima, sa šampionskim IBF pojasom, zaprosio novinarku Džordan Hardi, reporterku Fox sportsa.

Ona je pristala, zajedno su dan kasnije posjetili grob njegove kćerke Alije.

Dva mjeseca nakon svadbe, dogodila se još jedna tragedija. Njegova majka Bet je imala narkomansku krizu, stigla je hitna pomoć, a ona napala zdravstvene radnike nožem. Policija je intervenisala, ispaljen je metak...

„Ti si uvijek bila moja majka”, napisao je Plant na Fejsbuku.

“Voljeli bismo da počnemo od nule, da možemo da se vratimo. Željeli smo da počneš ispočetka. Imala si svoje demone, ali dala si sve, do posljednjeg dolara, onima kojima je bili najpotrebnije. Volim te mama i znam da si gore sa Alijom. Ona i njena baka konačno mogu da provode vrijeme zajedno. Znam da su na kraju tvoji demoni ti koji su te nadvladali”.

Bonus video: