Kronplac za istoriju, ispred Šifrin sada je samo Stenmark

Američka skijašica Mikaela Šifrin od danas je rekrodeka po broju pobjeda za Svjetski kup - 83, ispred još samo Šveđanin Ingemar Stenmark sa 86 pobjeda

2559 pregleda 0 komentar(a)
Šifrin iza sebe ostavila Von, Foto: Reuters
Šifrin iza sebe ostavila Von, Foto: Reuters

Amerikanka Mikaela Šifrin pobijedila je u italijanskom Kronplacu i 83. trijumfom preuzela vođstvo na vječnoj listi najboljih alpskih skijašica u Svjetskom kupu. Iza nje ostala je proslavljena sunarodnica i kraljica brzih staza, Lindzi Von.

Šifrin je u sedmom veleslalomu sezone bila vodeća i nakon prve vožnje, a do pobjede došla je u vremenu dva minuta i 61 stotinku. To je njena deveta pobjeda ove sezone. Prvu pobjedu zaslužila je 20. decembra 2012. godine, i pobjeđuje punih 11 sezona.

Slavila je još tri puta u veleslalomu, četiri puta u slalomu i jednom u superveleslalomu.

Šifrin je 45 stotinki bila brža od drugoplasirane Švajcarkinje Lare Gut-Behrami, dok je treća bila Italijanke Federike Brinjone sa zaostatkom od sekundu i 43 stotinke.

Slovakinja Petra Vlhova bila je četvrta, na petom mjestu završila je Francuskinja Tesa Vorli, a na šestom Šveđanka Sara Hektor.

Šifrin je trijumfom u Kronplacu preuzela vođstvo u plasmanu veleslaloma sa 500 bodova i ima 49 više od Marte Bazino, koja je danas bila deseta. Trećeplasirana Gut-Behrami osvojila je 437 bodova.

Šifin i u generalnom plasmanu Svjetskog kupa zauzima čelnu poziciju sa 1.417 bodova. Gut-Behrami je druga sa 861, dok je treća Vlhova sa 846 bodova.

Bonus video: