Petar i Bojana ispunili zahtjeve, ali daće sve od sebe da se u "Morači" sluša i crnogorska himna

Bojana Gojković očekuje objektivno suđenje u revanšu Poljakinji u "Morači" (19 h), Liješevića ne impresionira nevjerovatna snaga ruskog boksera

14870 pregleda 2 komentar(a)
Liješeviću značilo da je u četvrtfinalu sačuvao snagu brzom i lakom pobjedom nad Jakupijem sa Kosova, Foto: Slaviša Živaljević
Liješeviću značilo da je u četvrtfinalu sačuvao snagu brzom i lakom pobjedom nad Jakupijem sa Kosova, Foto: Slaviša Živaljević

Evropske i svjetske medalje i priznanja za nevjerovatan talenat Bojana Gojković i Petar Liješević osvajali su širom meridijana, ili u rodnoj Budvi, a prvi put će večeras od 19 sati nastupiti u ringu kultne "Morače".

Ulog ogroman, finala Evropskog prvenstva do 22 godine uz podatak da uz zlato dolazi i ček na 8.000, upola manji iznos već je 20-godišnja bokserka zaslužila pobjedama nad dvije sjajne rivalke, a njen godinu stariji kapiten Petar je morao da slavi u tri meča, u dva od njih viđena je žestoka borba.

"Na sreću izišao sam iz tih mečeva bez povreda, i napokon sam spreman jer sam prije ovog šampionata u sezoni boksovao tek dva puta. No, povreda koljena je sada prošlost", kazao je Liješević.

Njegov rival u finalu kruzera (do 86 kilograma), ruski reprezentativac Hašmagomed Džavahtanov djeluje kao nekoliko godina stariji od konkurencije i bez ikakve sumnje, fizički dominantniji čak i od superteškaša koji su se borili u Budvi.

"Dobar je, gledao sam ga. U prethodnim borbama uočio sam da je napravio nekoliko propusta, ako ih ponovi trudiću se da ih iskoristim. Daću sve od sebe, jesam punom puta boksovao u Podgorici, ali nikada prije nisam u "Morači", naglasio je Liješević.

Njegova godinu mlađa i supertalentovana klupska i reprezentativna koleginica iz polulake, Gojković, nikada prije i nije boksovala u Podgorici, jer nije imala konkurenciju na državnim prvenstvima. Njena rivalka, Poljakinja Julija Šeremeta je 20-tak dana mlađa, ali i sa neuporedivo više borbi u ringu.

"Nema tajni, dobila me je u svom ringu u Poljskoj preglasavanjem - 3:2. Sada samo očekujem objektivan pogled i odluke sudija pa koja bude bolja. Za razliku od prethodnih rivalki, mogu na ličnom iskustvu da pripremim taktiku. U prethodne dvije pobjede trebalo je vremena da "osjetim" protivnice, prilagodim se njihovom stilu i pronađem način da ostvarim cilj", kazala je Gojković, koja je 2021. godine proglašena najboljom mladom bokserkom u Evropi.

"Imali su teške mečeve, ispunili su cilj da se plasiraju u finale. Pritiska dodatnog na Bojanu i Petra više nema, ali ajde da probamo da pobijedimo. Podrška publike bi puno značila, očekujemo je u "Morači". A biće pravi bokserski spektakl i ako b neko trebalo da zna šta je pravi boks, onda je to publika u "Morači". Bilo je zaista puno kvalitetnih boksera i boskerki koji su konkurisali za zavšni program finala u Podgorici, ali..,interes regionalnog boksa uz podatak da su veće težinske kategorije atraktivnije publici su uticale na spisak. Više od osam borbi bi trajalo previše i "probilo" bi rokove", istakao je trener i selektor naših finalista Nikola Ružić i dodao:

"Boks je najteži sport, boriti se dan za danom je fizički i naročito emotivno isrpljujuće a da ne prićčamo o tome da boks boli2!

I zaista bi imalo šta da se vidi i u finalima ostalih kategorija, naročito je atraktivna njeamčaka olimpijka koja je izborila Pariz 2024, pobjedama na Evropskim igrama u Krakovu, 19 - godišnja studentkinja medicine Stefani fon Bergen u velteru, ili meč u poluvelteru Španca Ibareče i Gruzijca Gignadzea...

Najjača je u Budvi tokom šest dana borbi bila konkurencija u velteru a do finala su uspjeli Slovenac Nejc Petrič i Rus Mahmadšojev... Ipak, niko ne može da ospori fantastičan izbor za osam odabranih finala večeras u Podgorici.

Za sve borbe bilo je zajedničko da niko nije odustajao do kraja, da nove generacije bosera znaju da zadaju ali i podnesu teške udarce, da nisu kalkulisali i da ih je mladost, polet i želja nosila naprijed.... Biće tako i u "Morači".

Tek, Bojana boksuje druga u programu od 19 sati, Liješević šesti meč u "Morači" u kojoj je ulaz besplatan.

Bonus video: