Novogodišnja čarolija, počinje turneja Četiri skakaonice

Najprestižnije takmičenje u skijaškim skokovima, Novogodišnja turneja “Četiri skakaonice”, počinje danas u Obersdorfu (17.15 h)

4180 pregleda 0 komentar(a)
Skok Graneruda iznad Insbruka, Foto: LISI NIESNER
Skok Graneruda iznad Insbruka, Foto: LISI NIESNER

Nadmetanje za najveći trofej u skijaškim skokovima, i jedan od najvećih u sportu - Novogodišnja turneja “Četiri skakaonice”, počinje danas u njemačkom Obersdorfu u 17.15 sati.

Prvog dana Nove godine na programu su skokovi u Garmiš-Partenkirhenu, a potom se turneja seli u Austriju - 3. januara skače se u Insbruku a završava se tradicionalno u Bišofshofenu 6. januara.

Trofej u 72. izdanju brani Norvežanin Halvor Egner Granerud, koji je u prošloj sezoni slavio na tri skakaonice, ali u dosadašnja četiri takmičenja ove sezone za Svjetski kup nalazi se na 13. mjestu u poretku.

U najboljoj formi od početka sezone je Austrijanac Štefan Kraft, a nakon njega su u poretku trojica Njemaca, Andreas Velinger, Pijus Paške i Karl Gajger.

Zimski klasik nije ugrozila ni lavina koja je oštetila skakaonicu u Bišofshofenu, ali je 120 ljudi danonoćno radilo da se održi tradicija zimskog klasika.

U istoriji takmičenja najviše pobjeda, čak pet, imao je Finac Jane Ahonen (1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine), a četiri Njemac Jens Vajsflog (1984, 1985, 1991. i 1996). Samo tri su skakača u istoriji uspjela da u istoj sezoni slave na sve četiri skakaonice, Njemac Sven Hanavald 2001/2002. godine, potom Poljak Kamil Stoh u sezoni 2017/2018, da bi sezonu kasnije taj uspjeh ponovio i Japanaci Rjoju Kobajaši.

Osim što se četiri takmičenja održavaju u jako kratkom roku, turneja je specifična i zbog drugačijeg formata kvalifikacija u odnosu na druga takmičenja, pa “Četiri skakaonice” slove za jedno od najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu.

Bonus video: