Bokseri proslavili sezonu najuspješnijeg olimpijskog sporta Crne Gore

Sa dvije zlatne, te osam velikih međunarodnih medalja Bokserski savez bio najuspješniji u crnogorskoj olimpijskoj porodici u 2023. godini

1569 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje dodjele pehara i plaketa najboljima u BSCG, Foto: Slaviša Živaljević
Sa današnje dodjele pehara i plaketa najboljima u BSCG, Foto: Slaviša Živaljević

Sa dva evropska zlata, zbirno osam medalja sa najvećih međunarodnih takmičenja, Bokserski savez Crne Gore je drugu godinu zaredom zaslužio zvanje - perjanica olimpijskog sporta u državi.

Uz to, Savez je organizovao tri velika međunarodna takmičenja u prošloj godini, i prepoznat je kao najpouzdaniji partner evropske - EUBC i Svjetske federacije - IBA.

Bokserski savez danas je u Podgorici uručio pehare, priznanja i plakete najboljima u pethodnoj sezoni, jednoj od najboljih u istoriji crnogorskog boksa. Najvažnija priznanja - najbolji bokser i bokserka, iz ruku predsjednika Aleksandra Klemenka i selektora Nikole Ružića dobili su Petar Liješević i Bojana Gojković.

Bokser Budve Liješević osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu do 22 godine, a njegova klupska koleginica Gojković je bila srebrna na tom takmičenju.

BK Budva je i u prethodnoj sezoni bio najbolji, baš kao i trener tog kluba i reprezentacije, Nikola Ružić.

Ponovo je najbolji mladi bokser bio i najbolji mladi sportista Crne Gore, Mirko Šarčević. Izabrani su i najbolji u mlađim uzrastima - junior Vasilije Kujundžić (BK Budva), pionir Nikola Ilić (BK Podgorica), pionirka Ena Hot (BK Fenix), školarac Strahinja Mrdak (BK Budva), školarka Adila Mušović (BK Fenix).

Najbolji sudija je Blažo Jabučanin, koji je u prošloj godini položio za najveća IBA zvanja i stekao prava da sudi na Olimpijskim igrama, Svjetskom seniroskom i Evropskom prvenstvu.

Osim priznanja najboljima u kategorijama, Bokserski savez Crne Gore uručiio je i plakete za izuzetne rezultate.

Dobili su ih: Petar Liješević - zlatna medalja na Prvenstvu Evrope do 22 godine, Bojana Gojković - srebrna medalja na Prvenstvu Evrope do 22 godine, Tomislav Đinović - bronzana medalja na Prvenstvu Evrope do 22 godine, Petar Marčić - bronzana medalja na EUBC kupu, Stefan Savković - bronzana medalja na EUBC Kupu, Mirko Šarčević - zlatna medalja na Prvenstvu Evrope za mlade i Strahinja Mrdak - bronzana medalja na Prvenstvu Evrope za školarce.

"Nestvarni rezultati - sa malom bazom došli smo do velikih titula. Drugu godinu zaredom smo najuspješniji olimpijski sport u Crnoj Gori, i to u jedno teškoj godini koju smo završili na najbolji način. I ova će godina biti teška, olimpijska ali ulazimo u nju sa velikim planovima i ambicijom. To su olimpijske vize, biće pakleno teško i zbog podatka da je redukoavn broj kategroija, skoro pa prepolovljen. Konkurencija će biti kvalitet Svjetskog seniorskog prvenstva. Ni u jednom drugom sportu neće biti teže do vize za Pariz. Ali navikli smo da pobijedimo, savladamo sev teškoće i prepreke", kazao je Ružić.

Crnogorska ekipa biće spremna, jer od 16. do 29. februara, kada počinje prvi kvalifikacioni turnir u predgrađu Milana, u Budvi će se pripremati brojne selekcije - Japan, Indija, Kina, Uzbekistan...

- Uglavnom azijske zemlje i imaćemo dobre priprme i sparing za tešku godinu, u kojoj su osim kvalifkacionih turnira i Evropsko prvenstvo u Beogradu. Ja boksujem do 86 kilograma, a ona sada nije u programu kvalifkacija pa ćemo vidjeti kako ćemo se prilagođavati", naglasio je Liješević, zvanično najbolji bokser Evrope do 22 godine, nakon spektakularne pobjede u finalu u "Morači" nad sjajnim ruskim borcem.

Generalna sekretarka Saveza, Marija Čivović se za sjajne rezultate naših boksera i bokserki zahvalila Ministarstvu za sport i mlade i podršci Crnogorskom olimpijskom komitetu. Upravo je u izboru COK-a Gojković šest puta zaredom bila najbolja mlada sportistkinja Crne Gore.

"Ponosna sam na uspjesima i novoj nagradi. Krenuli smo jako u novu sezonu a u Italiji će biti jako teško sa puno sjanih bokserki iz Azije. No, biću spremna i nadam se medalji u Italiji a to znači i put u Pariz", objasnila je Gojković.

Blažo nastavio porodičnu tradiciju i sa najvećim sudijskim zvanjem nada se pozivu za OI u Parizu
Blažo nastavio porodičnu tradiciju i sa najvećim sudijskim zvanjem nada se pozivu za OI u Parizufoto: Slaviša Živaljević

Bonus video: