Ko će još uz Dukića defilovati Senom?

Jedriličar iz Herceg Novog prvi iz Crne Gore stigao do olimpijske vize - šansu da mu se pridruže u Parizu imaju rukometašice, vaterpolisti, košarkaši, bokseri...

21678 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Foto: IHF, Orange Pictures, FIBA
Foto: IHF, Orange Pictures, FIBA

Sa vjetrom iz Adelejda u jedrima Milivoj Dukić je uplovio u Francusku i na nešto manje od pola godine prije početka Igara u Parizu postao prvi crnogorski sportista sa olimpijskom vizom.

Nije realno, međutim, da će sjajni jedriličar iz Herceg Novog biti sam 26. jula kada na Seni krene ceremonija svečanog otvaranja Olimpijskih igara, iako će za preostala mjesta u avionu koji leti u Pariz naši sportisti morati dobro da se potrude.

Šanse će prije svih imati crnogorski aduti u ekipnim sportovima - rukometašice, vaterpolisti i prvi put tako blizu košarkaši.

"Ajkule" su sljedeće

Od kada Crna Gora samostalno nastupa na Igrama naši vaterpolisti nikada nisu preskočili neko od izdanja najveće sportske manifestacije - bili su u Pekingu, Londonu, Rio de Žaneiru i Tokiju, a za peti zaredom nastup boriće se ovog februara.

Vaterpolisti od ponedjeljka u Dohi jure olimpijsku vizu
Vaterpolisti od ponedjeljka u Dohi jure olimpijsku vizufoto: Andrea Masini/Deepbluemedia

U ponedjeljak kreće Svjetsko prvenstvo u Dohi, gdje čekaju još samo četiri karte za Pariz. Osim Crne Gore plasman na Olimpijske igre od velikih vaterpolo nacija nisu izborili još Italija, Hrvatska i Srbija, pa bi trebalo da se desi veliko iznenađenje i da izabranici Vladimira Gojkovića ne "zgrabe" jednu od preostalih viza.

Za odlazak u Pariz trebalo bi da im bude dovoljan plasman u četvrtfinale Mundijala.

"Lavice" protiv Adžića i Njemačke

Slično vaterpolistima i rukometašice Crne Gore su redovne učesnice Olimpijskiih igara (nisu nastupile samo u Pekingu), a na put ka Parizu krenuće preko Ulma.

Njemački grad na Dunavu biće od 11. do 14. aprila domaćin kvalifikacionog turnira, a rivali "lavica" su domaćin, Slovenija koju vodi nekadašnji selektor Crne Gore Dragan Adžić i Paragvaj.

Lavice u aprilu očekuju kvalifikacije
Lavice u aprilu očekuju kvalifikacijefoto: IHF

Mjesto ispod Olimpijskih krugova u Parizu izboriće dvije najbolje reprezentacije sa turnira.

Košarkaški san

Zahvaljujući nezaboravnom Mundobasketu na Filipinima košarkaška reprezentacija Crne Gore kao nikada približila se jednom od najjačih i najprestižnijih turnira na svakom izdanju Olimpijskih igara.

Momke Boška Radovića čekaće težak posao u kvalifikacijama, ali ne i nemoguća misija.

Košarkaši u Rigi traže kartu za Pariz
Košarkaši u Rigi traže kartu za Pariz foto: Reuters

Crna Gora će se za olimpijsku vizu boriti od 2. do 7. jula na predolimpijskom turniru u Rigi sa kojeg će od šest učesnika samo najbolji završiti u Parizu.

Naša selekcija nalazi se u grupi sa Brazilom i Kamerunom, dok su u drugoj Letonija, Gruzija i Filipini. Po dvije najbolje iz obje grupe proći će u polufinale, nakon čega će se pobjednici tih mečeva boriti za ostvarenje olimpijskog sna.

Bojana, Anđela, Zinedin, Marija, boks, plivanje...

Svjetla Pariza sanjaju i crnogorski predstavnici u individualnim sportovima, prije svih Bojana Gojković, Anđela Berišaj, Marija Vuković, Jovana Peković, Zinedin Bećović, ali i još nekoilko mladih i talentovanih boksera, dok dvije vajld karte čekaju i dvoje plivača...

Marija Vuković je daleko od forme sa Igara u Tokiju (finale) i EP u Minhenu (srebro), trenutno ima problema i sa povredom, pa će tek od aprila krenuti u borbe za Olimpijske igre. Norma za Pariz je 197 centimetara, što je za centimetar više od njenog skoka u finalu prošlih Igara, a za dva od rezultata koji joj je donio evropsko srebro.

Bodove za svoje druge Igre sa turnira skuplja i džudistkinja Jovana Peković, a ukoliko na kraju to ne bude dovoljno mogla bi da kao i pred Tokio dobije specijalnu pozivnicu Međunarodne džudo federacije.

Dvije prilike za odlazak u glavni grad Francuske imaće i bokseri - u Milanu i na Tajlandu.

Pariz kao san: Bojana Gojković
Pariz kao san: Bojana Gojkovićfoto: BK Budva

U Gradu mode će od 29. februara boksovati Bojana Gojković, Stefan Savković i Petar Marčić. Za razliku od Bojane kojoj polufinale i medalja u Milanu znače put u Pariz, problem za naše boksere, koji su prošle sezone osvojili sedam velikih međunarodnih medalja, predstavlja manji broj kategorija.

Van programa OI su laka i poluteška, što predstavlja problem selektoru Nikoli Ružiću, jer Tomislav Đinović je zvijezda u usponu do 60 kilograma, dok Petar Liješević - najbolji mladi senior Evrope - boksuje u poluteškoj i može da se očekuje da se za nastup na Tajlandu nađe u kosturu do 82 kilograma.

Velike nade Crna Gora ima i u tekvondou - Anđela Berišaj i Zinedin Bećović rezultatima su pokazali da se veoma blizu ostvarenju sna i odlasku na Olimpijske igre.

Anđela Berišaj
Anđela Berišajfoto: Privatna arhiva

Plivači Jovana Kuljača i Miloš Milenković biće predstavnici Crne Gore na predstojećem SP u Dohi, a samim tim dobiće i vajld karte za Olimpijske igre.

Uz sve njih moguće je da Crna Gora dobije još neku od specijalnih pozivnica kao što je bio slučaj na ranijim Igrama sa atletikom, streljaštvom...

Bonus video: