Crna Gora primljena u Svjetsku ragbi federaciju

"Oduševljeni smo što možemo poželeti dobrodošlicu crnogorskom Savezu u svjetsku ragbi porodicu", rekao je World Rugby ser Bil Bomont

2330 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Ragbi savez Crne Gore primljen je u članstvo Svjetske asocijacije u ovom sportu - World Rugby, čime je postao njegova 133 članica.

Kako je saopšteno iz World Rugby, odluka je donijeta jednoglasno nakon što je crnogorski savez ispunio sve preduslove.

"Oduševljeni smo što možemo poželeti dobrodošlicu crnogorskom Savezu u svjetsku ragbi porodicu. Odlučni smo nastaviti širiti jedinstvene vrijednosti ragbija i njegove socijalne i zdravstvene benefite u svim krajevima svijeta. Fantastično je vidjeti da se članstvo World Rugby širi na 133 zemlje u svih šest kontinenata, da globalna 'igra za sve' nastavlja da raste i da napreduje, posebno podstaknuta povećanjem učešća žena u ragbiju i angažmanom navijača širom svijeta", kazao je predsjednik World Rugby ser Bil Bomont.

Predsjednica Ragbi saveza Crne Gore Zorica Kostić kazala je da je počastovana i oduševljena što su postali članica Svjetske ragbi federacije.

"Ova prekretnica označava novo poglavlje u crnogorskom ragbiju, pružajući nam veće mogućnosti za rast i razvoj sporta u našoj zemlji. Naše uključivanje u globalnu ragbi zajednicu odražava naporan rad i posvećenost svih uključenih u naš Ragbi savez. Radujemo se izgradnji jakih partnerstava i doprinosu ragbi porodici širom svijeta", kazala je Kostić.

U saopštenju World Rugby se navodi da je Crna Gora punopravni član Evropske ragbi federacija postala 2021. godine, kao i da je "uspon Crne Gore na svjetskoj sceni brz".

Ragbi u Crnoj Gori postoji od 2011. godine, a od 2013. ima reprezentaciju koja učestvuje u takmičenjima Evropske federacije za muške i ženske selekcije.

U domaćim takmičenjima Ragbi saveza Crne Gore trenutno učestvuje sedam klubova u raznim uzrasnim kategorijama.

Bonus video: