Karatisti između čekića i nakovnja - konkurencija olimpijska, najboljima nagrade vrijednosti seoskih turnira

Crnogorska karate selekcija 10. u poretku 51 zemlje na Evropskom prvenstvu, za plasman u top pet nedostajao malo pravedniji kriterijum

6894 pregleda 5 komentar(a)
Karate je jean od dva sporta sa  najvećim kvalitativnim napretkom u posljednjih 15 godina u Crnoj Gori, Foto: Boris Brnović/KSCG
Karate je jean od dva sporta sa najvećim kvalitativnim napretkom u posljednjih 15 godina u Crnoj Gori, Foto: Boris Brnović/KSCG

Crnogorska karate selekcija završila je Evropsko prvenstvo u Zadru na 10. mjestu odi 51 zemlje u kultnoj dvorani "Krešimir Ćosić", koju mještani zovu Peka (u prevodu sač), mada...

Nastupi i kvalitet borbi i demonstracije u katama na četiri tatamija u najbolje organizovanom i najmasovnijem prvenstvu - ikada, nisu i pravi pokazatelj snage crnogorske ekspedicije. Izabranici selektora borbi Almira Cecunjanina, te kata, Milene Milačić i Biserke Radulović, pokazali su kvalitet za top pet najboljih u Evropi, ali bilo je nesnalaženja sudija na tek drugom takmičenju sa VAR sistemom, dok i Svjetska karate federacija štiti svoje šampione, i tradicionalno najveće "sile".

Tek od tri šanse za medalje samo Nenad Dulović nije mogao izgubiti, jer je bio u finalu i njegovo srebro je jedina medalja. Nije ni izgubio u finalu (1:1), ali prednost prvog poena dala je prvu i jedinu medalju Mađarskoj, kojom je pretekla našu selekciju u poretku.

- Šampionat je bio uspješan, cilj je ostvaren a kontinuitet medalja sa najvećih takmičenja je nastavljen - kazao je predsjednik KSCG, nekadašnji trofejni karatista a sada jednako uspješan menadžer Predrag Perković, i dodao:

- Pokazali smo da smo konkurentni i u brojnim drugim kategorijama i disciplinama. Dulović je dokazao klasu, finalu prošlogodišnjeg Svjetskog prvestva dodao je i finale na šampionatu Evrope. Prvi je crnogorski karatista koji je objedinio ta dva finala. Kata tim je treću godinu uzastopno imao meč za medalju, Nemanja Mikulić je i u drugom nastupu u seniorima imao meč za medalju, a uskoro će nas i on sigurno obradovati. I država sve više ulaže u karate, ali pravilnici za nagrade najboljima su nepravedni, tražićemo izmjene - decidan je Perković.

Na konferenciji za medije bili su Dulović, Mikulić, vođa kata tima Vladimir Mijač, njegova selektorka Milačić i direktor reprezentacije Miodrag Radunović.

- Srebrna medalja nije mali rezultat, jer nikom od crnogorskih karatista nije uspjelo do dva finala zaredom. Veliki je to i predani rad, fizičke i psihičke pripreme, bol i odricanja. Uspio sam zahvaljujući podršci porodice, trenera u klubu Žarka Rakovića, kondicionog Dejana Vujisića, stručnog reprezentativnog tima i Saveza. U ovoj godini nemam više velikih takmičenja, pa ću pomagati mlađima u klubu Omladinac i selekciji da što spremniji nastupaju - obećao je Dulović - nezavisno od težinske kategorije liderom u evropskom ali i svjetskom karateu, ali se na tome nije zaustavio:

- Za pola godine donio sam Crnoj Gori dvije velike medalje i nadam se da će one biti vrednovane kako i zaslužuje - zaključio je Dulović.

On ne krije da ga je u finalu sustigao umor, pošto se borio i za ekipu, koja je u drugom krugu elimnisala prvog favorita, Hrvatsku. Baš na petoj tabli dobio je evrospkog prvaka teške kategorije iz fianla u Zadru, Anđela Kvesića, iako je domaći borac 20-tak kilograma teži i desetak centimetara viši od našeg borca u kategoriji do 67 kilograma.

Dulović se poigravao sa najboljim teškašem Evrope na njegovom tatamiju
Dulović se poigravao sa najboljim teškašem Evrope na njegovom tatamijufoto: Boris Brnović/KSCG

- Na žalim, boriti se za ekipu Crne Gore je pitanje časti. Tu pobjedu ne bih dao nizašto - jasan je 25-godišnji Podgoričanin, koji je i u finalu svjetske smotre u Budimšešti deklasirao olimpijskog pobjednika iz Tokija, Francuza Da Kostu, ali...

- Pa i nekoliko miljardi je vidjelo gol Bajerna Realu za produžetak, ni sudije u WKF-u, nisu bezgrešni - pravdaju se sudije na brojne primjedbe učesnika takmičenja u Zadru.

U njemu je suđenje ipak bilo neuporedivo bolje nego u Budimpešti-prvo sa video kontrolom poena. Ali slaba je to utjeha za našu kaartistkinju Anju Jović, oštećenu za četiri poena u porazu 2:1, i to za ulazak u poufinale do 50 kilograma, ili Mikulića, koji je do borbe za medalju došao sa svega jednim poenom mimo čelendža i nije se plasirao u finale kada je nestala mogućnost da se zatraži provjera... Kapiten naše ekipe, trofejni Nikola Malović je nakon pobjede nad evropskim prvakom Martinijem (u Zadru je uzeo zlato sa ekipom), izgubio zbog materijalne povrede pravila...

U ekipi je Malović demonstrirao silu, četvorostrukog viceprvaka Evrope, Enesa Garibovića je dobio sa 8:1, prekidom nakon dva ipona i vazari poenima rivala iz Slovačke je dobio prekidom nakon minut borbe. Slovačku je 21 sekund dijelilo od finala ekipa!

- Nikada, ali baš nikada ne mogu biti tako dobar pojedinačno kao u ekipi. Kao da me obuzme plamen i gorim sve pred sobom - objasnio je 27-godišnji diplomirani ekonomista iz Nikšića.

Uramavašijem je ekonomista iz Nikšića 'razorio' Slovaka
Uramavašijem je ekonomista iz Nikšića "razorio" Slovakafoto: Boris Brnović/KSCG

Šta tek reći za Mijača u pojedinačnom nastupu...

- Od polufinala su me dijelila 0,2 boda, timski 0,5. Zbog mladosti izgorjeli smo u želji u meču za medaju, bili smo bolji u kati, ali u finišu bunkaija malo neprecizniji. Osim selektorke i trenera Cecunjanina nama pomaže Savez, organizacijom seminara i učešća na takmičenjima postali smo konkurentni. Zahvalni smo Duloviću, koji je opet Crnu Goru i naš karate učinio ponosnim i primjer je kako treba raditi za vrhunski rezultat - rekao je Mijač.

Enormno visokim odstupanjem u visini ocjena dvojice od sedam sudija, Mijačev rival je nepravedno dospio u polufinale sa 0,2 boda prednosti
Enormno visokim odstupanjem u visini ocjena dvojice od sedam sudija, Mijačev rival je nepravedno dospio u polufinale sa 0,2 boda prednostifoto: Boris Brnović/KSCG

On je uz osvajača zlata iz Turske, Ali Sofuoglua - pravog nasljednika Italijana Luke Valdezija ili Venecuelanca Dijasa, najviše i pokazao u prva tri kata nastupa u rekordnom učešću 38 takmičara.

A Dulovićev rezultat iz Budimpešte - svjetsko srebro nagrađeno je sa 4.000 eura od iste te države. Iako bi mu takav rezultat pola godine ranije u olimpijskom karate ciklusu vrijedio 25.000 eura. Konkurencija je u karateu ostala je olimpijska, jer od Tokija su protekle nepune tri godine, a nagrade - one su u rangu fudbalskih turnira po crnogorskim selima...

- Bila su vremena da se rezultat dobro nagrađivao, ali pamtim i kada je bilo gore. Ono što je u opisu Saveza biće ispunjeno, obezbijedićemo našim mladim takmičarima da učestvuju i stiču iskustva na brojnim kvalitetnim takmičenjima - kazao je direktor selekcije Radunović.

I jeste tako, bilo je perioda u predolimpijskom karateu kada se za medalju dobijala diploma, ili pehar. U olimpijskom ciklusu karatisti su makar imali stipendije Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Perković nema dilemu:

- Pravnilnike je neophopdno mijenjati, nepravedno je. Mi u Savezu ćemo inicirati pravednije vrednovanje, ići ćemo i sa zahtjevima prama lokalnim samoupravama da se kao nekada nagrade najbolji sportisti, jer promovišu i svoj grad, primjer su i ponos okruženja iz kojeg dolaze - zaključio je Perković, u čujem kratkom mandatu su osvojene četiri od 13 crnogorskih velikih medalja u tom sportu, dvije istorijske i prve - evropsko srebro muške ekipe i bronza kata tima na EP u Gvadalahari.

Bonus video: