Vrijeme je za Tur de Frans: Pogačar želi slavu Pantanija, koliko može ranjeni šampion

Kreće 111. priča Tur de Fransa - prvi put u istoriji cilj neće biti u Parizu ili njegovoj okolini

4173 pregleda 0 komentar(a)
Duel velikih šampiona Vingegorda i Pogačara prošle godine na legendarnom Turmaleu, Foto: Shutterstock
Duel velikih šampiona Vingegorda i Pogačara prošle godine na legendarnom Turmaleu, Foto: Shutterstock

Italija i Francuska, Apenini, Alpi, Centralni masiv i Pirineji - sve kreće iz bajkovite Firence, a završava se na Azurnoj obali u Nici, prvi put daleko od Pariza i istoriji koja je duža od vijeka.

Vrijeme je za kraljevsku klasu biciklizma, vrijeme je za 111. Tur de Frans, koji danas kreće iz Italije - prvom etapom od glavnog grada Toskane do ponosne državice San Marino.

I baš kao i tokom prethodne četiri godine ponovo će dva velika šampiona Tadej Pogačar (slavio 2020. i 2021) i Jonas Vingegord (bio najbolji 2022. i 2023) biti u centru pažnje, s tim da će aktuelnom prvaku Tur biti prva trka nakon teškog pada u Baskiji u aprilu kada je slomio ključnu kost i nekoliko rebara.

Vingegord: Pobjeda je što sam tu

Nastup sjajnog Danca očekivano dugo je bio u magli, a bilo je nagovještaja da će odustati od odbrane titule ako ne bude 100 odsto spreman... Da li to što, ipak, sa svojom Vismom kreće u pohod na treću uzastopnu titulu znači i da se potpuno oporavio?

Čini se da nije, pošto Eurosport - koji godinama prenosi najveće biciklističke trke - kao prvog favorita izdvaja Pogačara.

- Koliko teško je biti najbolji nakon povrede, primjer je bio upravo Pogačar pošle sezone kada je na Tur stigao poslije oporavka od loma ruke - naglašava Eurosport.

A, šta na sve kaže Vingegord...

- Bila je to duga borba i u mnogim trenucima nisam bio siguran da li ću uspjeti, tako da sam veoma srećan što sam uopšte ovdje. Da li će sve biti dovoljno za konačnu pobjedu na Turu vidjećemo, ali prva pobjeda je što sam tu - istakao je Danac.

Slovenija sanja Điro i Tur

Samo deset puta u istoriji desilo se da dvije najveće biciklističke trke - Tur de Frans i Điro d’Italija - u jednoj godini osvoji isti takmičar. Sve je krenulo i zasada završilo s Italijanima - Fausto Kopi je bio prvi 1949, a posljednji Marko Pantani 1998.

Mnogi smatraju da je upravo sada pravi trenutak za novog duplog pobjednika, nakon što je nedavno Pogačar dominirao na Điru.

- Moja forma je čak i bolja nego što sam očekivao, nikada se tako dobro nisam osjećao na biciklu kao sada - jasan je slovenački majstor koji će imati i jaku podršku timskih drugova iz Emirata.

Roglič i Evenepul, istorija Kavendiša

Glavni rivali pomenutog supertandema biće još dvojica sjajnih biciklista - Primož Roglič, Pogačarev zemljak i bivši Vingegordov timski drug, kao i sjajni Belgijanac Remko Evenepul. Naravno, ne treba zaboraviti ni Adama Jejtsa, Egana Bernala, Ričarda Karapasa, vječne Gerejnta Tomasa, Romana Bardea...

Tu će i ove godine biti jedan od najvećih sprintera Mark Kavendiš koji će, ukoliko osvoji makar jednu etapu, postati čovjek s najviše etapnih pobjeda na Tur de Fransu - imaće ih 35 i ostaviće legendu Edija Merksa na 34.

Galibije, Turmale, prašina Troe...

I ove godine Tur donosi mnogo nezaboravnih uspona, a čuveni Kol du Galibije stiže već u četvrtoj etapi kada biciklisti budu preko Alpa prelazili iz Italije u Francusku.

Deset etapa kasnije sve očekuje i legendarni Kol du Turmale na Pirinejima, a posebno pakleno biće dan kasnije kada se nakon devet godina vraća i uspon Platu de Beil...

Najviša tačka ove godine biće tokom Kol de la Bonet (19. etapa) na čak 2.802 metara nadmorske visine, što je ujedno ujedno i najviši asfaltirani put Francuskoj.

Atraktivna bi trebalo da bude i deveta etapa kada će u blizini gada Troa voziti i po makadamu.

Bonus video: