Rusija će bojkotovati takmičenje u džudou na Igrama u Parizu

Iako je 17 ruskih džudista prošlo prvu provjeru, mnogi od njih nisu prošli drugu, pa je na kraju samo njih četvoro dobilo poziv za učešće na Igrama u Parizu

6983 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Džudo federacija Rusije odlučila je danas da ne šalje svoje predstavnike na Olimpijske igre u Parizu, osuđujući "ponižavajuće uslove" koje je postavio Međunardoni olimpijski komitet (MOK).

Reagujući na novu listu ruskih i bjeloruskih sportista koji su dobili dozvolu za učešće na Igrama, a koju je MOK objavio juče, Džudo federacija Rusije je odlučila da bojkotuje takmičenje.

"Ruska reprezentacija u džudou neće prihvatiti ove ponižavajuće uslove. Takvi postupci MOK-a podrivaju kredibilitet olimpijskog pokreta i uništavaju status Olimpijskih igara kao najvažnijeg sportskog događaja", navodi se u saopštenju.

"Od 17 džudista koji su ispunili olimpijske norme, MOK je dao dozvolu za učešće samo za njih četvoro. Bez ruskih sportista, takmičenje u džudou na Igrama neće biti potpuno", dodaje se u saopštenju.

I pored toga što je 17 ruskih sportista steklo dovoljno bodova za učešće na Igrama, samo njih 14 bi moglo da ode u Pariz jer svaka nacija može da pošalje samo po jednog takmičara po težinskog kategoriji (sedam ženskih, sedam muških).

MOK, koji je prvobitno suspendovao sportiste iz ove dvije zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, organizovao je njihov postepeni povratak, pod neutralnom zastavom i pod određenim uslovima.

Da bi bili pozvani kao neutralni sportisti, morali su najprije da se kvalifikuju i zatim da prođu dvostruku provjeru, od strane međunarodnih federacija i MOK-a - da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nemaju veze sa vojskom.

Iako je 17 ruskih džudista prošlo prvu provjeru, mnogi od njih nisu prošli drugu, pa je na kraju samo njih četvoro dobilo poziv za učešće na Igrama u Parizu.

Bonus video: