Tokio 1964: Sjaj Japana na prvim Igrama koje je organizovala Azija

OI u Tokiju su bile antiratne - olimpijski plamen na ceremoniji svečanog otvaranja upalio je Jašinori Sakai, 19-godišnji mladić koji je rođen u Hirošimi 6. avgusta 1945, bukvalno na dan kada je na taj grad pala atomska bomba

3207 pregleda 0 komentar(a)
Foto: The Asahi Shimbun
Foto: The Asahi Shimbun

Čelnici MOK-a su na sjednici u Minhenu 1959. godine izabrali Tokio u konkurenciji Detroita, Brisela i Beča, prvi put u istoriji Igre su povjerili azijskom kontinentu, a i time glavnom gradu Japana “vratili dug” - Olimpijske igre koje je Tokio trebalo da organizuje 1940. nisu održane jer je tri godine ranije buknuo Drugi japansko-kineski rat.

A Igre u Tokiju bile su antiratne - olimpijski plamen na ceremoniji svečanog otvaranja upalio je Jašinori Sakai, 19-godišnji mladić koji je rođen u Hirošimi 6. avgusta 1945, bukvalno na dan kada je na taj grad pala atomska bomba.

Vrijedni Japanci uložili su ogromna finansijska sredstva, ali i sve svoje znanje i resurse da bi organizovali 18. Olimpijske igre. Pamti se da je 2,7 milijardi uloženo samo u uređenje Tokija - trgova, ulica, bulevara, saobraćajnih čvorova, ali i olimpijskih borilišta, što je tom megalopolisu dalo dodatno privlačan izgled.

U program Igara uvrštena su dva sporta koja su bila popularna u Japanu - džudo i odbojka. Domaćini su osvojili tri zlata u džudou, iako ih je šokirala senzacionalna pobjeda Holanđanina Antona Gesinka u apsolutnoj kategoriji, dok je selekcija Japana trijumfovala u ženskoj odbojci. Prvi muški olimpijski šampion u muškoj odbojci bio je, pak, Sovjetski Savez, koji je u finalu savladao Čehoslovačku. Japanci su bili treći...

Jugoslavija je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila pet medalja, ponovila je uspjeh iz Antverpena 1928. godine. Odličja su ovoga puta, međutim, bila još sjajnija - dva zlata, jedno srebro i dvije bronze, pa su Jugosloveni u Japanu imali najbolji nastup u dotadašnjoj istoriji.

Prvo zlato za jugoslovensko rvanje grčko-rimskim stilom osvojio je Branislav Simić, a nakon 28 godina pauze i sjaja Leona Štukelja, ponovo je zablistao jedan gimnastičar - Miroslav Cerar donio je SFRJ zlato u disciplini konj sa hvataljkama.

Srebrnu medalju opet su osvojili vaterpolisti, koji su treći put zaredom gledali u leđa Mađarima. Ovog puta su, zanimljivo, osvojili drugo mjesto iako nisu doživjeli poraz - u finalnoj grupi su pobijedili Italiju (2:1) i SSSR (2:0), te remizirali sa Mađarskom (4:4). Jugoslavija je osvojila drugo mjesto zbog slabije gol-razlike od Mađara.

Kolekciju medalja jugoslovenskog sporta u Tokiju kompletirali su ponovo Miroslav Cerar, koji je osvojio bronzu na razboju, kao i rvač Branko Martinović (takođe bronza).

Don Šolander
foto: Olympics

Jednu od najljepših priča OI u Japanu ispisao je američki plivač, 18-godišnji Don Šolander (skraćeno Don), koji je postao junak sa četiri zlatna odličja, do tada rekordne (100 i 400 slobodno, te štafete 4x100 slobodno i 4x200 mješovito), uz tri svjetska i jedan olimpijski rekord! Njemu uz rame bila je zemljakinja Šeron Studler sa tri zlatne medalje i jednim srebrom.

Legendarna sovjetska gimnastičarka Larisa Latinjina je sa dvije zlatne, dvije srebrne i dvije bronzane medalje u Tokiju zaokružila nestvarnu kolekciju od 18 olimpijskih medalja - njen rekord ni danas niko nije prevazišao.

Larisa Latinjina
foto: Www.polyvore.com

Australijska plivačica Daun Frejzer, koja je kasnije napravila političku karijeru (tri godine je bila član parlamenta Južnog Velsa), osvojila treću uzastopnu zlatnu medalju trijumfom u trci na 100 metara slobodnim stilom, i isti podvig napravio je Vjčeslav Ivanov, veslač iz Sovjetskog Saveza koji je vezao treću pobjedu u disciplini samac. Mađarski vaterpolista Deši Đarmati, s druge strane, osvojio je petu uzastopnu olimpijsku medalju - u ekipnoj konkurenciji.

Etiopljanin Abebe Bikila postao je prvi olimpijac koji je u maratonu odbranio titulu i to nakon kratkog oporavka od operacije slijepog creva. Interesantno je da je Bikila na svom prvom pobjedničkom maratonu u Rimu, četiri godine ranije, trčao bos, dok su u Tokuju za njega napravljene posebne patike u kojima je istrčao jedno od najboljih vremena u istoriji olimpijskih trka u najtežoj atletskoj disciplini - 2.12,22.

Tokio logo
foto: Olympics

Olimpijske igre u Tokiju održane su od 10. do 24. oktobra 1964. godine i okupile su 5.151 olimpijca (678 žena) iz 93 države, koji su se nadmetali u 19 sportova. Amerikanci su se vratili na tron najuspješnijih sportista, sa 36 zlatnih, 26 srebrnih i 28 bronzanih medalja. Sovjetski Savez je bio drugi sa 30 zlatnih, 31 srebrnom i 35 bronzanih medalja, a treći su bili domaćini Japanci (16 - 5 - 8).

Bonus video: