Principima Svjetske antidoping agencije - WADA, Amerika velika prijetnja

Rat USADA i WADA traje, a kulminirao je istragom pokrenutom u SAD-u, o sluačju 23 kineska plivača pozitvna na trimetazidin 2021. godine

5246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Udruženje međunarodnih ljetnjih olimpijskih federacija izrazilo je danas zabrinutost zbog istrage koju su pokrenule SAD o slučaju 23 kineska plivača koji su bili pozitivni na antidoping test 2021. godine, ali nisu sankcionisani.

Udruženje smatra da ta istraga predstavlja prijetnju za opšte principe protiv dopinga.

Organizacija, sa sjedištem u Lozani, "veoma je zabrinuta" što je izvršni direktor krovnog tijela za plivanje "World Aquatics" dobio nalog da svjedoči u okviru istrage.

Američka istraga "prijeti da potkopa osnovne principe" antidopinga, koje se oslanjaju na univerzalnu nadležnost Svjetske antidoping agencije (WADA) da "osigura integritet i dosljednost pravila u svim sportovima i zemljama, podsjetilo je udruženje.

"Istraga bi mogla da navede međunarodne federacije da razmotre rizike povezane sa organizacijom budućih međunarodnih događaja u SAD", navodi se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet potvrdio je u četvrtak "potpuno povjerenje" u Svetsku antidoping agenciju, nakon što je u utorak predstavljen privremeni istražni izvještaj o aferi 23 kineska plivača, koji su bili pozitivni na antidoping testu 2021. godine, ali nisu kažnjeni. Prema Eriku Kotjeu (Eric Cottier), penzionisanom švajcarskom tužiocu koji je krajem aprila dobio mandat da ispita te navode, WADA nije "favorizovala" Kinu jer je odlučila da ne kazni njene plivače.

Kotje je rekao da je bila kontaminacija hrane trimetazidinom, molekulom zabranjenim od 2014. godine, a koji je pronađen na testu kineskih plivača.

U tom izveštaju se ocenjuje da nema potrebe za ulaganje žalbe na odluku WADA-e i dodaje da je nedostatak kazne bila "razumna odluka".

Bonus video: