LA 28 sa šarmom osamdesetih: Treće igre na legendarnom Koloseumu, UCLA kao selo, Stejpls centar bez košarke

Sljedeće Olimpijske igre održaće se tek za četiri godine, ali već sada najavljuju spektakl i povratak nekih legendarnih borilišta

14186 pregleda 0 komentar(a)
Poslije 1932. i 1984. "LA memorijal koloseum" će i 2028. biti centar Igara, Foto: Shutterstock
Poslije 1932. i 1984. "LA memorijal koloseum" će i 2028. biti centar Igara, Foto: Shutterstock

Tom Kruz na “Stad de Fransu”, a Red Hot Chili Peppers, Snoop Dog i Dr. Dre sa jedne od sunčanih plaža, u svega nekoliko minuta zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu najavili su kakav šou Los Anđeles sprema za četiri godine.

Iako je do 2028. ostalo mnogo, neke stvari u vezi sa 34. Olimpijskim igrama već su poznate - pojedine obećavaju spektakl, dok i dalje postoji zabrinutost oko saobraćaja i gužvi.

- Sigurna sam da će Igre u Los Anđelesu oduševiti svijet i da će biti prošarane holivudskim glamurom - rekla je za BBC jedna od navijačica koja je u Pariz stigla upravo iz LA.

Atletika na mjestu gdje je Karl Luis pisao istoriju, ...

“Grad anđela” će treći put u istoriji biti domaćin Olimpijskih igara (nakon 1932. i 1984), a već je poznato i da će sve početi 14, a završiti se 30. jula 2028.

Ceremonije svečanog otvaranja i zatvaranja Igara održaće se na supermodernom "SoFi stadionu" i na legendarnom “LA memorijal koloseumu”, pa će tako stari stadion postati prvi u istoriji na kojem su se održala tri izdanja Olimpijskih igara.

Naravno, “Koloseum” će biti domaćin i atletskih takmičenja, baš kao što je bio slučaj 1932. i 1984. Za one koji se sjećaju Igara održanih prije 40 godina to čuveno zdanje uvijek će biti asocijacija na velikog Karla Luisa i njegove četiri zlatne medalje.

Upravo su sportski objekti nešto čime se u Kaliforniji posebno ponose, pošto domaćini tvrde da praktično neće biti potrebno da se izgradi nijedno novo borilište.

Čuveni “Rouz boul” u Pasadeni, stadion na kojem su u finalu Mundijala 1994. krunisani Romario, Bebeto i ostali Brazilci, ponovo će biti fudbalski centar.

Legendarni dom LA Lejkersa “Stejpls centar” (danas Crypto.com arena) neće biti centar košarke već gimanstike, dok će “drim tim” zlato iz Pariza braniti u novoj areni LA Klipersa - “Intuit domu”.

Posebna atrakcija biće “SoFi” stadion - arena na kojoj nastupa NFL klub LA Rems i koja će 2026. biti domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, tokom Igara pretvoriće se u vodeni centar za takmičenja u plivanju, vjerovatno i završnice u vaterpolu.

Pariz je pored Ajfelovog tornja imao atraktivne terene za odbojku na pijesku, a LA pored prelijepih plaža neće morati da improvizuje.

Kao i prije 40 godina čuveni kalifornijski univerzitet UCLA i njegov studentski dom biće olimpijsko selo, dok će USC (Univerzitet Južne Kalifornije) biti medijski centar.

LA 2028 tako će na neki način nositi šarm Igara iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Igre bez automobila

Najveći problem Los Anđelesa godinama su ogromne saobraćajne gužve, pa je gradonačelnica Karen Bas obećala “Igre bez automobila”.

Kako bi se izbjegao haos u Los Anđelesu plan je da jedini način na koji bi posjetioci mogli da dođu do sportskih objekata bude javni prevoz.

Da bi u tome uspjeli, čelnici Los Anđelesa planiraju da iz drugih američkih gradova pozajme oko 3.000 autobusa.

“Sve će biti veliki izazov za organizatore nakon što su propali planovi za veliku nadogradnju željezničke mreže”, piše “Los Anđeles Tajms”.

I igre bez boksa?

Kao svake Igre i naredne u Los Anđelesu će imati novosti kada su u pitanju sportovi, pa je tako veliko pitanje da li će se za četiri godine u glavnom gradu Kalifornije pojaviti najbolji bokseri i bokserke planete.

Razlog je sukob između Međunardonog olimpijskog komiteta i Međunarodne bokserske asocijacije (IBA), pa je MOK prošle godine preuzeo nadzor nad bokserima. Problematični su bili poslovanje, korupcija i finansije IBA...

Takmičenja u boksu na Igrama se organizuju od 1904, a samo tri puta nisu bili dio OI - 1896, 1900, 1912.

Novost je i da neće biti brejkdensa, koji se nije proslavio u Parizu, a novi sportovi su kriket, fleg fudbal (vrsta ragbija), lakros, skvoš i bejzbol/softbol.

U Holivudu je sve moguće

Zaštitni znak Igara svakako će biti plaže, okean i čuveni znak Holivud koji gleda na Los Anđeles, ali metropola Zapadne obale neće moći da ponudi istorijsku pozadinu kao Pariz. Isto tako ni kultna mjesta poput Ajfelovog tornja ili Versaja.

- Ali ima svoje čari - rekla je za BBC Eliša, jedna od stanovnica Los Anđelesa.

- Nije Pariz, ali LA ima Holivud, a mi u Holivudu možemo da učinimo da je sve moguće - zaključila je Eliša.

Bonus video: