Bistro i srećno: Crnogorska selekcija pošla po najbolji ulov u Poljsku

Reprezentacija Crne Gore otputovala je za Poljsku, gdje će se od 27.avgusta do 1. septembra, takmičiti na Evropskom prvesntvu u mušičarenju (fly-fishing)

7411 pregleda 39 reakcija 6 komentar(a)
Vlatko Peković je imao odličan ulov u Slovačkoj, Foto: SRK Kolašin
Vlatko Peković je imao odličan ulov u Slovačkoj, Foto: SRK Kolašin

Reprezentacija Crne Gore otputovala je za Poljsku, gdje će se takmičiti na Evropskom prvesntvu u mušičarenju (fly-fishing). Šampionat počinje 27. avgusta i u pet dana ekipa u sastavu Boško Vulević (Berane), Damir Canović (Plav), i Kolašinci Vlatko Peković, Aleksandar Gašević i Ivica Rajković, pokušaće da se izbore za što bolji plasman u mjestu Krosno.

Oni će imati tek dva dana da se upoznaju sa terenima, a u pitanju je pet sektora, jedan na jezeru, a četiri na rijeci San. Prvog dana su sastanci sa ekipama a prvi je sektor planiran 28. avgusta.

"Nemamo iskustva u flaj-fišingu u uslovima rijeke San, ona je široka između 80 i 120 meatra, a takvih uslova u Crnoj Gori nema. Krosno je u podnožju planinskog vijenca Tatri, na jugu Poljske a tačno je da je naša ekipa već nastupala u toj zemlji ali u drugačijim uslovima na sjeveru", objasnio je dr Radule-Rade Mićović, iz Komisije za flaj-fišing u Savezu sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore.

Naša ekipa nema selektora, vodi je kapiten Rajković. Njemu u bogatoj riznici ne nedostaje velikih međunarodnih pobjeda i trofeja.

"Kotizacija po učesniku je Savez koštala 1.500 eura, i naravno da mi nemamo uslove poput jedne Francuske, koje je ekipu poslala sedmicama ranije da osmotre sektore, upoznaju se s terenima, mamcima koje u ovom periodu i vodostaju najviše "mame" ribu. Svaki takmičar ima zasebnog sudiju, svaki ulov se po pravilima flaj-fišinga vraća u vodu. Favoriti su, po pravilu Česi, Francuzi i Španci, mada zbog poznavanja uslova ni Poljsku ne treba isključiti. Mi se nadamo da će naši takmičari pokazati poslovićnu prilagodjivost i ostvariti solidan rezultat. Možda i neko od mjesta na postolju, zašto da ne?! Iskustvo će im svakako biti dragocjeno", smatra Mićović i dodaje:

"Ni oprema sa kojom mi raspolažemo se ne može mjeriti kvalitetom kakve imaju vodeće sile, poput Amerike, Francuske"...

Boduju se samo primjerci ulova duži od 20 centimetara
Boduju se samo primjerci ulova duži od 20 centimetarafoto: Mušičarska liga Crne Gore

Takmičari će u jednom sektoru na rijeci morati da isključivo koriste disciplinu "suve mušice", dok će na ostala četiri sami birati da li tu, ili da pecaju strimerom ili nimfom.

"Sve te discipline su najzahtjevnije u sportskom ribolovu - nema plovka, niti bilo kakvih tegova. Izuzetno je zahtjevno, potreban je naporan trening, talenat i izdržljivost. U svakom slučaju, učesnike odavde možemo samo da pozdravimo tradicionalnim: Bistro i srećno", zaključio je Mićović.

Bonus video: