Gradonačelnica Pariza plivala u Seni i pred Paraolimpijske igre

An Idalgo se prvi put okupala u Seni 17. jula, devet dana prije početka Olimpijskih igara, više od sto godina otkad je plivanje u rijeci bilo zabranjeno zbog zagađenja. Ukupno su država i lokalne vlasti uložile 1,4 milijarde eura od 2016. kako bi omogućile kupanje u Seni i Marni, njenoj glavnoj pritoci

7724 pregleda 1 komentar(a)
An Idalgo u Seni pred Olimpijske igre, Foto: Reuters
An Idalgo u Seni pred Olimpijske igre, Foto: Reuters

Gradonačelnica Pariza An Idalgo ponovo je danas plivala u Seni kao i pred Olimpijske igre, ovog puta uoči otvaranja Paraolimpijskih igara i paratriatlonskih takmičenja koja će biti u nedjelju.

Ona je to i ovog puta uradila zbog sumnji u ispravnost vode Sene.

Na snimku koji je danas objavljen na Instagramu vidi se kako se, nasmijana, kupa pod sunčanim nebom u centru glavnog grada, u pratnji desetina ljudi u vodi.

"Od sljedeće godine kupanje u Seni će postati nezaobilazna stvar za parisko ljeto", napisala je ona u poruci uz snimak, ponovivši obećanje da će učiniti da ta rijeka bude za plivanje za sve u ljeto 2025.

Mjesto na kojem se kupala treba da bude jedno je od tri kupališta u Seni.

Dekontaminacija Sene bila je jedan od stubova pariske kandidature za Olimpijske igre i jedan od djelova "olimpijskog nasljeđa" kojim su organizatori hvalili.

An Idalgo se prvi put okupala u Seni 17. jula, devet dana prije početka Olimpijskih igara, održavši obećanje pred novinarima iz cijelog svijeta, više od sto godina otkad je plivanje u rijeci bilo zabranjeno zbog zagađenja.

Ukupno su država i lokalne vlasti uložile 1,4 milijarde eura od 2016. kako bi omogućile kupanje u Seni i Marni, njenoj glavnoj pritoci.

Međutim, 30. jula, triatlon za muškarce je odložen za jedan dan iz "zdravstvenih razloga" jer je voda u Seni i dalje bila previše zagađena, posebno poslije jake kiše.

Kao i olimpijci prije njih, paraolimpijci će krenuti u Senu na paratriatlon plivačko takmčienje 1. i 2. septembra.

Trka će se održati na petlji od 750 metara počevši od Mosta Aleksandra Trećeg i proći ispod mosta Palate invalida.

Nedjelju dana poslije Olimpijskih igara, organizatori su istakli da je "kvalitet vode u skladu sa standardima za plivanje u skoro svim tačkama" što je pisalo u zajedničkom saopštenju za štampu prefekture Il de Frans, Gradske skupštine Pariza i Organizacionog odbora Igara.

Bonus video: