Crnogorski kvartet dio spektakla u Parizu

Na Trgu Konkord i u aveniji Jelisejskih polja večeras (20h) svečano otvaranje Paraolimpijskih igara

5548 pregleda 0 komentar(a)
Trijumfalnu kapiju krasi logo Paraolimpijskih igara, Foto: Tingshu Wang/Reuters
Trijumfalnu kapiju krasi logo Paraolimpijskih igara, Foto: Tingshu Wang/Reuters

Pariz je mjesec i dva dana kasnije spreman za još jedan spektakl - poslije Olimpijskih igara u gradu na Seni svečano će biti otvorene i Paraolimpijske igre.

Ceremonija počinje u 20 sati, a biće takođe održana van stadiona - na Trgu Konkord i u aveniji Jelisejskih polja.

U Gradu svjetlosti će se zavijoriti i crnogorska zastava, a među 4.400 sportista i 182 delegacije naći se kvartet za koji će navijati naša zemlja. Crnogorski sport u Parizu će predstavljati srebrni stonoteniser iz Tokija Filip Radović, njegov kolega Luka Bakić (kategorija S10), kao i atletičarka Maja Rajković i strijelac Milan Đinović.

Paraolimpijski komitet Crne Gore
foto: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Zastavu naše zemlje na otvaranju nosiće Maja Rajković i Luka Bakić.

Za koreografiju tokom otvaranja biće zadužen Šveđanin Aleksander Ekmana, dok je umjetnički direktor Toma Žoli kao i za OI. Poznato je da će nastupiti 150 plesača, među kojima 20 sa invaliditetom, da će baklju nositi i kineski glumac Džeki Čen, kao i da će svečanost nosi ime “Paradoks”.

- Postavljanje grada kao ambijenta za ovu ceremoniju već je paradoks jer grad nije u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom - objasnio je Žoli.

Problemi u transportu

Naši predstavnici su smjestili u paraolimpijsko selo, a stigli su da odrade i prve treninge iako su imali problema u transportu.

- Specijalizovana oprema, koplje i i stolica Maje Rajković i puška Miloša Đinović stigli na vrijeme, pa je naš strijelac već danas bio na strelištu. Uslovi u selu su pristojni i za sada sistem funkcioniše kako treba. Pripreme za svečano otvaranje već traju, kako bismo sjutra bili spremni za svečanu ceremoniju - poručio je iz Pariza šef crnogorske misije Miloš Ranitović.

Prvi od naših sportista na borilišta će Bakić i Đinović, koji borbe u stonom tenisu počinju 1. septembra.

Prošli antidoping testove

Komisija za antidoping Crne Gore saopštila je da su naši sportisti koji učestvuju na Paraolimpijskim igrama u Parizu uspješno prošli antidoping testove.

Iz Komisije su objasnili da su prije polaska na Paraolimpijske igre, prateći preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodne agencije za testiranje (ITA) za nacionalne antidoping organizacije, uspješno realizovali planirane aktivnosti vezane za edukaciju i testiranje sportista.

Direktorica Komisije za antidoping Olivera Prodanović istakla je da crnogorski paraolimpijski sportisti predstavljaju izvor velikog ponosa za Crnu Goru.

- Ne samo zbog svojih izuzetnih sportskih postignuća, već i zbog posvećenosti najvišim standardima integriteta u sportu.

Pariz je nakon heroja Olimpijskih igara dočekao istinske sportske heroje.

Bonus video: