Reprezentacije spremne za Olimpijadu, promovisana knjiga „64 Šahovske priče” Božidara Ivanovića

Ivanović je istakao da u šahu uvijek pobjeđuje istina, te da je ova knjiga upravo traganje za istinom, a posvećena je Fišeru koji je život posvetio šahu i istini

2796 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

U Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore je večeras organizovan ispraćaj šahovskih reprezentacija Crne Gore na Olimpijadu koja u utorak počinje u Budimpešti.

Istovremeno je i promovisana knjiga „64 Šahovske priče” Božidara Bonje Ivanovića.

U uvodnom dijelu je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović podsjetio na sastave naših selekcija i iskazao optimizam pred najvažniju smotru svjetskog šaha.

Ističe se i da su prijatelji nastupa naših reprezentacija: Zapad banka, MFI Labor i Crnogorski elektrodistributivni sistem - CEDIS.

Selektor muške reprezentacije, velemajstor Dragan Kosić, dao je šansu velemajstorima Nikiti Petrovu, Denisu Kadriću, Nikoli Đukiću, Luki Draškoviću i internacionalnom majstoru Aleksandru Tomiću.

Selektor ženske reprezentacije Dušan Lekić odlučio se da najbolji nacionalni tim u Budimpešti predstavljaju: Aleksandra Žerebcova, Alena Skvorcova, Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović.

O knjizi Božidara Ivanovića je govorio doktor Slobodan Radonjić koji je jednom izabranom pričom iz knjige prikazao ljepotu šaha.

Novinar Nebojša Redžić govorio je o pojavi Fišera sa novinarske strane, kao vječite enigme i inspiracije, s obzirom na to da su „64 šahovske priče” posvećene neponovljivom šahovskom geniju i jedanaestom prvaku svijeta.

šah
foto: ŠSCG

Velemajstor Božidar Ivanović je na sebi svojstven, velemajstorski način, kroz prizmu života svjetskih šampiona: Aleksandra Aljehina, Mihaila Talja i Roberta Fišera, govorio o šahu, koji je i dan danas inspiracija pokoljenjima.

Ivanović je istakao da u šahu uvijek pobjeđuje istina, te da je ova knjiga upravo traganje za istinom, a posvećena je Fišeru koji je život posvetio šahu i istini.

Velemajstor je podsjetio na poštovanje Fišera prema Crnoj Gori, ali i na nekadašnje nerazumijevanje na Fišerovu želju da kraj svog života provede u našoj državi.

Bonus video: