Ski skakač koji je odletio među legende biciklizma

Čovjek koji je nakon svakog pada ustajao jači - Primož Roglič je mitska sportska priča, nesvakidašnja, filmska, inspirativna...

10934 pregleda 1 komentar(a)
Madrid se još jednom poklonio velikom Rogliču, Foto: La Vuelta (X)
Madrid se još jednom poklonio velikom Rogliču, Foto: La Vuelta (X)

Mnogo puta je završio na zemlji, trpio bolne padove, povrede, ali - iz godine u godinu - odbijao je da se preda. Uvijek bi ustao i bio još jači, uvijek bi našao put do pobjede - kako tokom karijere u ski skokovima, tako još više kada je prešao u biciklizam.

Nestvarna je priča Primoža Rogliča, nesvakidašnja, filmska, inspirativna za sve mlade ljude koji počinju da se bave sportom - “Zasavski orao” koji je kao junior sa Slovenijom bio ekipni šampion svijeta u ski skokovima u nedjelju je još jednom krunisan u Madridu.

Bilo je to njegovo četvrto osvajanje Vuelte, a peta grand tur titula, pošto je prošle godine trijumfovao i na Điro d’ Italiji. A, sve nakon što je u vrelu Španiju stigao nedovoljno oporavljen poslije pada na Tur d’ Fransu.

Taj njegov prkos povredama i želja da bez obzira na bol obraduje svoje Slovence su od njega u domovini napravili mit, najvoljenijeg sportistu u zemlji i najpopularnijeg uz Luku Dončića - iako ova sportska država ima i Tadeja Pogačara, svjetsku klasu, jednog od najvećih biciklista svih vremena.

Od Planice do ženskog bicikla

O kakvom sportisti i atleti se radi najbolje govori podatak da je Roglič bio talentovan skijaški skakač. Kao veoma mlad sa skijama preko ramena mnogo puta se popeo na Planicu, a onda bi neustrašivo letio ka pobjedama.

Ta ljubav donijela mu je pomenutu juniorsku titulu, ali i mnoge padove - nakon jednog stravičnog upravo na čuvenoj slovenačkoj skakaonici za mnoge je bilo logično da odustane od ovog sporta.

Ali ne i za njega.

Skakao je još nekoliko godina, a onda se zaljubio u drugi sport - onaj koji će ga proslaviti, gdje će se naći među legendama.

- Posudio je ženski bicikl i otišao na jednu od rekreativnih trka. Nije pobijedio, ali počela je priča jedinstvena u svjetskom sportu. Svoj prvi bicikl kupio je kada je prodao motor, a zatim je morao da uvjeri neku ekipu da mu da priliku - ispričao je u ranijem intervjuu za “Vijesti” Anže Bašelj - novinar RTV Slovenija koji je na državnoj televiziji godinama zadužen za biciklizam.

Nije baš lako dobio priliku, ali kada je ona stigla - zgrabio ju je, onako kako samo on zna, šampionski.

Neviđen napredak za samo tri godine

Slovenačka ekipa Adria mobil odlučila je da mu 2013. pruži priliku i to nakon što nije zadovoljio ljubljanski tim ROG - samo tri godine kasnije bio je pobjednik etape na Điru, a već naredne jedna od etapa Tur d’ Fransa bila je njegova.

- Pobjeda na Điru bila je u njegovom stilu, s obzirom na to da je i bio novajlija - bilo je puno problema i neugodnosti, ali ih je nevjerovatnom voljom i borbenošću prebrodio i pobijedio - ispričao je Bašelj.

Već tada bilo je jasno da je prelazak u biciklizam bio pravi potez, a onda su počele da stižu i krune s najvećih biciklističkih trka.

Pogačarev idol

Prvu Vueltu osvojio je 2019, nakon toga još tri. Ima pehar i sa Đira, ali Tur ostaje nedosanjan san, iako je 2020. bio na korak od trijumfa.

Tada ga je na posljednjem hronometru iznenadio mladi slovenački as Tadej Pogačar i praktično “ukrao” pobjedu čovjeku kojeg je uvijek gledao kao idola.

- Roglič je u ovaj sport došao veoma kasno, čak iz drugog sporta i svojim usponom ka vrhu postao je Pogačarev uzor. Zato je priča o Tur d Fransu 2020. tako posebna, ona koja će zauvijek ostati u slovenačkom kolektivnom sjećanju - naglasio je Bašelj.

Mnogi dijele mišljenje da je Rogličevo vrijeme za trijumf u Francuskoj prošlo, ali svi isto tako znaju da šampiona koji je ustao jači nakon svakog pada nikada ne treba otpisivati.

Sa svoje Planice možda nije odletio do skijaških veličina, ali jeste pravo među biciklističke legende - jedinstveni Primož Roglič.

Slovenački grand tur

Trijumfom na Vuelti je Primož Roglič kompletirao nestvarnu godinu za slovenački biciklizam.

Sve tri najveće trke su, naime, bile prošarane bojama ove zemlje.

Tadej Pogačar je bio zadužen za osvajanje Điro d’Italije i Tur d’ Fransa, dok je "Rogla" krunisanjem na Vuelti zaokružio dominaciju ove male alpske zemlje na grand tur trkama.

Bonus video: