Šahovska olimpijada svečano otvorena u Budimpešti, Crna Gore očekuje pobjede na startu

Grad na Dunavu i "Šima arena" od danas su centar drevne igre, takmičenja kreću sjutra - naša muška selekcija na startu igra protiv Šri Lanke, dok protivnice dama dolaze iz Liberije

3118 pregleda 0 komentar(a)
Dio crnogorske delegacije po dolasku u Budimpeštu, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Dio crnogorske delegacije po dolasku u Budimpeštu, Foto: Šahovski savez Crne Gore

Šahovska olimpijada, 45. priča, a prva koju će organizovati Budimpešta - nakon što je daleke 1926. bila domaćin nezvaničnog izdanja.

Grad na Dunavu i "BOK arena" od danas su centar drevne igre, Olimpijada je svečano otvorena, a već od sjutra među 1.890 takmičara svoje snove će tražiti deset crnogorski aduta.

Selektor muške reprezentacije, velemajstor, Dragan Kosić šansu je ukazao velemajstorima: Nikiti Petrovu, Denisu Kadriću, Nikoli Đukiću, Luki Draškoviću i internacionalnom majstoru Aleksandru Tomiću.

S druge strane, selektor ženske reprezentacije Dušan Lekić odlučio se da naš najbolji nacionalni tim u Budimpešti predstavljaju: Aleksandra Žerebcova, Alena Skvorcova, Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović.

"Naša delegacija je doputovala je u glavni grad Mađarske, gdje će u žestokoj konkurenciji pokušati da napravi dobar rezultat", poručili su iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Naša muška ekipa je na 36. startnom mjestu u konkurenciji 193 ekipe, dok su dame na poziciji 42. u konkurenciji 181 ekipe.

"Naše reprezentacije u prvom kolu važe za velike favorite - muška reprezentacija odmjeriće snage sa najboljom selekcijom Šri Lanke, dok protivnice dama dolaze iz Liberije. Očekuju se startne pobjede, kojima će na najbolji način biti otvoreno ovogodišnje izdanje Olimpijade", dodaju iz ŠSCG.

Partije su na programu svakog dana od 15h, a mogu da se prate preko svih popularnih šahovskih platformi.

Iz Šahovskog saveza su naglasili i da će Crnu Goru na ovom takmičenju predstavljati i naš najbolji sudija Igor Vujačić.

Bonus video: