Sainc i Peres nisu kažnjeni zbog incidenta u pretposljednjem krugu trke u Bakuu

Sainc i Peres su se sudarili po izlasku iz krivine dva u borbi za treće mjesto

4961 pregleda 1 komentar(a)
Saincov bolid, Foto: Reuters
Saincov bolid, Foto: Reuters

Vozač Ferarija Karlos Sainc i Serhio Peres iz Red Bula nisu kažnjeni zbog incidenta u pretposljednjem krugu jučerašnje trke Formule 1 za Veliku nagradu Azerbejdžana u Bakuu.

Sainc i Peres su se sudarili po izlasku iz krivine dva u borbi za treće mjesto.

"Sainc i Peres su imali kontakt i sudarili se nedugo po izlasku iz kirvine dva. To je situacija u kojoj je mali dodir imao značajne posljedice. Stjuardi su pregledali kako je došlo do incidenta, a ne i posljedice", navodi se u saopštenju stjuarda, prenio je Skaj.

"Kako su se dva bolida približila zidu sa desne strane na izlasku iz krivine dva, bila su udaljena oko metar. Od tog trenutka i tokom čitavog incidenta nijedan vozač nije upravljao pogrešno, obojica su svoje volane držala neutralno. Stjuardi su provjeravali trkačku liniju vozača iz prethodnih krugova. Sainc je bio na ili blizu trkačke linije, pod blagim uglom od desnog zida. Od izlaza do tačke kontakta pomjerio se za otprilike jednu širinu automobila dalje od zida, a Peres za pola širine dalje od istog zida", dodaje se.

Stjuarti su naveli da je bilo očigledno da se Sainc dok je bio ispred i imao pravo da vozi svojom trkačkom linijom, lagano pomjerio kao automobilu na koji je imao ograničen vidik.

"U isto vrijeme, ništa nije bilo neuobičajeno u vezi Peresove linije, ali mogao je da uradi više da izbjegne automobil da je imao bolji pogled. Stjuardi smatraju da se radi o trkačkom incidentu u kome nijedan vozač nije prevashodno kriv i neće preduzimati dalje mjere", navodi se u saopštenju.

Sainc i Peres nisu završili trku, a zahvaljujući incidentu treće mjesto zauzeo je Džordž Rasel iz Mercedesa.

Pobijedio je Oskar Pjastri iz Meklarena, ispred Šarla Leklera iz Ferarija.

Bonus video: