Ministarstvo sporta i mladih: Vodili smo se tradicijom klubova, ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti...

Reagovanje Ministarstva sporta i mladih

8583 pregleda 15 komentar(a)
Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, Foto: Gov.me
Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, Foto: Gov.me

Ministarstvo sporta i mladih je saopštilo da se prilikom predlaganja sportskih klubova koji će biti sufinansirani "rukovodilo jasnim ciljevima i principima u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih raspoloživih sredstava."

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, potpisao je u petak ugovore o sufinansiranju programa sa 12 sportskih klubova iz Prve kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara.

Ministarstvo sporta i mladih je za klubove iz pomenute kategorije izdvojilo 170 hiljada eura, a sredstva su dobili: Fudbalski klub „Gorštak“ Kolašin; Ženski fudbalski klub „Breznica“ Pljevlja; Košarkaški klub „Sutjeska“ Nikšić; Ženski košarkaški klub „Primorje“ Herceg Novi; Plivački vaterpolo klub „Budućnost“ Podgorica; Plivački vaterpolo klub „Budva-Budvanska rivijera“ Budva; Rukometni klub „Lovćen“ Cetinje; Ženski rukometni klub „Budućnost“ Podgorica; Odbojkaški klub „Budva“ Budva; Ženski odbojkaški klub „Galeb“ Bar; Atletski klub „Sanja“ Bar; Atletski klub „Rudar“ Pljevlja.

Reagovanje Ministarstva prenosimo integralno:

"Povodom objavljenog teksta na portalu Vijesti o sufinansiranju sportskih klubova od strane Ministarstva sporta i mladih, želimo da damo demant i ukažemo na činjenice koje su bile ključne u procesu raspodjele sredstava.

Ministarstvo sporta i mladih se prilikom predlaganja sportskih klubova koji će biti sufinansirani rukovodilo jasnim ciljevima i principima u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih raspoloživih sredstava.

Prilikom donošenja odluke, vođeno je računa o ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti, rodnoj ravnopravnosti, tradiciji klubova, kao i javnom interesu u oblasti sporta. Naš cilj je bio da, putem ove podrške, podržimo ne samo renomirane sportske klubove, već i one koji se bave razvojem mladih talenata i popularizacijom sporta među mladima. Takođe, rukovodili smo se i činjenicom da ova vrsta podrške bude usmjerena i u cilju unapređenja njihovog rada i poboljšanja uslova za sportiste, kako bi se stvorili uslovi za bolje rezultate u budućnosti.

Kritike koje se odnose na navodni izostanak konkursa su neutemeljene i zasnovane na proizvoljno tumačenje Zakona o sportu. Naime, članom 118 Zakona o sportu propisano je da Ministarstvo može, uz prethodnu saglasnost Vlade, sufinasirati sportske klubove koji obavljaju sportsku djelatnost u vrsti sporta koja se nalazi u I kategoriji sportova koji su na programu Olimpijskih igara, s tim što se mogu sufinansirati najviše dva kluba iste vrste sporta. Dakle, iz citirane zakonske odredbe jasno proizilazi da nije propisana obaveza raspisivanja konkursa za ovaj način finansiranja sportskih klubova.

Takođe, želimo da istaknemo da je ista procedura za dodjelu podrške sportskim klubovima iz I kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara primijenjena i prethodnih godina, počev od 2019. godine.

Na kraju, ističemo da će Ministarstvo sporta i mladih nastaviti da ulaže napore u unapređenje uslova za razvoj sporta u Crnoj Gori. Sigurni smo da će ovakva podrška dati rezultate u budućnosti, kako u smislu sportskih uspjeha, tako i u cilju popularizacije sporta među mladima", navodi se u reagovanju.

Bonus video: