Naši šahisti petom pobjedom ponovo u gornejm dijelu tabele 45. Šahovske Olimpijade

Naši su reprezentativci nadigrali Urugvaj i trijumfovali rezultatom 3:1, šahistkinje identičnim rezultatom izgubile od Švajcarske

3361 pregleda 1 komentar(a)
Bijei slavili, crnima remi u 7. kolu, za petu pobjedu u Budimpešti, Foto: ŠSCG
Bijei slavili, crnima remi u 7. kolu, za petu pobjedu u Budimpešti, Foto: ŠSCG

Pobjeda muške i poraz ženske selekcije na 45. Šahovskoj Olimpijadi, obilježio je dan nakon pauze u mečevima 7. kola, najvećeg takmičenja drevne igre u Budimpešti.

Naši su reprezentativci nadigrali Urugvaj i trijumfovali rezultatom 3:1, šahistkinje identičnim rezultatom izgubile od Švajcarske.

Aktuelni šampion Crne Gore Nikita Petrov i najmlađi crnogorski velemajstor Luka Drašković, iskoristili su prednost početnog poteza i upisali pobjede bijelim figurama u duelima na drugoj, odnosno četvrtoj tabli. Remijima crnih, Denisa Kadrića i Nikole Đukića, nakon uzbudljivih partija, bili su dovoljni za petu pobjedu na turniru, kojom su se naši reprezentativci vratili u gornji dio tabele.

Naša reprezentacija djeluje sjajno na ovom takmičenju, a nakon velikih pobjeda protiv Njemačke i Francuske, velika su očekivanja od izabranika Dragana Kosića. Nadamo se da će u dobrom ritmu nastaviti i u nastavku turnira, saopštili su iz Šahovskog saveza.

Šahistkinje su doživjele poraz od favorizovane ekipe Švajcarske koju je predvodila nekadašnja prvakinja svijeta, Aleksandra Kostenjuk. Upravo je Kostenjuk trijumfom protiv Aleksandre Žerebcove dovela Švajcarsku u vođstvo, a zatim je Marija Manko nadigrala Mateju Popović, pa su remiji Aleksandre Milović i Alene Skvorcova samo ublažili poraz naše ekipe 3:1.

Dame su ostale na skoru od četiri pobjede i uz tri poraza nalaze se u sredini tabele.

Danas su u Budimpešti počeli kongresi Svjetske šahovske federacije i Evropske šahovske unije, na kojima će Crnu Goru predstavljati predsjednik ŠSCG Jovan Milović i Veselin Vanja Drašković.

Osmo kolo, od predviđenih 11, na programu je sjutra od 15 časova, muška reprezentacija se sastaje sa Turskom, dok će dame igrati protiv Alžira.

Bonus video: