Šahovska olimpijada: Nova pobjeda muške reprezentacije, Tomić blistao na debiju

Junak trijumfa nad Andorom je internacionalni majstor Aleksandar Tomić, koji je danas debitovao u najboljem nacionalnom timu

3296 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Tomić i muška reprezentacija, Foto: ŠSCG
Aleksandar Tomić i muška reprezentacija, Foto: ŠSCG

Muška šahovska reprezentacija Crne Gore upisala je šestu pobjedu u devetom kolu 45. Šahovske Olimpijade u Budimpešti.

Naša reprezentacija ubjedljivo je savladala Andoru sa 3,5:0,5. Epitet heroja dana pripada internacionalnom majstoru Aleksandru Tomiću koji je danas debitovao u najboljem nacionalnom timu. Tomić je crnim figurama savladao Josepa Riveru u sicilijanskoj odbrani, iskoristivši sve taktičke resurse.

Tomić je žrtvovao skakača, a zatim u efektnom matnom napadu došao do pobjede kojom je doveo naš tim u vođstvo.

Aleksandar Tomić
foto: ŠSCG

Aktuelni šampion Crne Gore, velemajstor Nikita Petrov je strpljivom igrom dočekao šansu u duelu sa kolegom po tituli Oskarom De La Rivom i povećao prednost, dok je konačan rezultat postavio desetostruki šampion Crne Gore Nikola Đukić koji se bolje snašao u partiji punoj preokreta sa Serni Riberom.

Ranije je remijem okončana partija Denisa Kadrića i Lance Hedersona na prvoj tabli.

Na taj način naša reprezentacija je ostvarila šestu pobjedu i nalazi se u grupi ekipa sa 12 bodova. Ostala su još dva kola, a naša ekipa brani istorijski rezultat od 15 osvojenih bodova sa prethodne Olimpijade iz Indije.

Naša ženska reprezentacija poražena je minimalno od ekipe Turkmenistana. Do remija je došla Nikolina Koljević, koja ne može biti zadovoljna ishodom obzirom da je ispustila veliku prednost koju je imala u središnjici.

Aleksandra Milović se nije najbolje snašla u holandskoj odbrani, pa je dospjela u tešku poziciju koju nije mogla da odbrani. Mateja Popović je poražena u duelu na četvrtoj tabli, pa su naše reprezentativke pretrpjele četvrti poraz, uprkos pobjedi Aleksandre Žerebcove na prvoj tabli.

Sjutra je na programu pretposlednje deseto kolo, čiji je početak zakazan za 15 sati.

Podsjetimo, prijatelji nastupa naše selekcije na Šahovskoj Olimpijadi su Ministarstvo sporta i mladih, Crnogorski elektrodistributivni sistem, Zapad banka i MFI Labor.

Bonus video: