Šahovska olimpijada: Poraz muške reprezentacije od Grčke, dame bolje od Angole

Našoj ekipi nedostajalo samo pola poena za pozitivan ishod, ali Kadrić i Nikola Đukić nijesu uspjeli da pronađu odbranu u pozicijama gdje su imali po pješaka manje, pa je Grčka uspjela da potpuno preokrene meč i trijumfuje sa 2,5-1,5.

1074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Muška šahovska reprezentacija pretrpjela je četvrti poraz u desetom kolu Šahovske Olimpijade koja se održava u Budimpešti. Grčka je u meču punom preokreta minimalno slavila sa 2,5:1,5.

Sve je krenulo sjajno za našu ekipu. Aktuelni šampion Crne Gore, Nikita Petrov zaigrao je odlučno, isforsirao prelazak u završnicu, osvojio pješaka, a zatim preciznom igrom natjerao svog protivnika na predaju nakon svega 28 poteza. Zatim se desio i momenat koji je promjenio tok meč, Luka Drašković je neočekivano iz jednake pozicije došao u mogućnost da udarom g5 u 23. potezu osvoji u najmanju ruku figuru, ali on se odlučio da razmjeni topove, a ubrzo je na tabli ostala završnica sa raznobojnim lovcima koja je okončana podjelom bodova.

Crnoj Gori je nesamo pola poena za pozitivan ishod, ali Denis Kadrić i Nikola Đukić nisu uspjeli da pronađu odbranu u pozicijama gdje su imali po pješaka manje, pa je Grčka uspjela da potpuno preokrene meč i trijumfuje sa 2,5:1,5.

Na taj način propuštena je velika šansa da se ponovi rezultat sa prethodne Olimpijade od rekordnih 15 bodova. Pobjedom u posljednjem kolu, naša reprezentacija bi se plasirala nešto bolje od početnog rejtinga. Uoči posljednjeg kola naša ekipa je na 36. mjestu, a to je bila i startna pozicija.

U muškoj konkurenciji na čelu tabele je Indija sa 19 bodova, Kina ima 17, dok je pomalo senzacionalno, na trećem mjestu Slovenija sa 16.

Dame su savladale reprezentaciju Angole, teže nego što se očekivalo, minimalnim rezultatom. Alena Skvorcova je na prvoj tabli iskoristila grubu grešku i taktičkim udarom matirala svoju protivnicu. Dugo su igrane preostale tri partije, a Mateja Popović je grubom greškom u dobijenoj završnici uspjela da dozvoli svojoj protivnici da uplovi u luku spasa, odnosno da remizira partiju.

Šahistkinje Crne Gore
foto: ŠSCG

Nikolina Koljević je preciznom igrom realizovala prednost dokazavši da su dvije lake figure bolje od topa, dok je Aleksandra Milović u jednakoj poziciji previdom poklonila poen šahistkinji iz Angole.

Dame imaju takođe 6 pobjeda i već su nadmašile rezultat od 11 bodova sa prethodne Olimpijade, a eventualna pobjeda u poslednjem kolu garantovala bi plasman bolji od početnog rejtinga, naše dame su 47, a krenule su sa starne pozicije 42.

Poslednje 11 kolo, na programu je sjutra od 11 sati.

Bonus video: