COK u međunarodnom programu kontinuiranog treninga sportista

COK realizuje projekat sprječavanja odustajanju od sporta u saradnji sa partnerima: "Sport Innovation Hub" iz Španije, Univerzitetom "G. d'Annunzio Chieti-Pescara" iz Italije i Centrom za afirmaciju sporta i mladih (CAMS)

1146 pregleda 1 komentar(a)
Foto: COK
Foto: COK

U Peskari je održan drugi transnacionalni sastanak, u realizaciji projekta “CoachingPlus”, sa fokusom u istraživanju i edukaciji o metodama pristupa treningu, a u cilju sprječavanja odustajanja od sporta ili isključivanja iz njega.

Projektom, koji se realizuje u okviru Erasmus+ programa, koordinira Crnogorski olimpijski komitet u saradnji sa partnerima: "Sport Innovation Hub" iz Španije, Univerzitetom "G. d'Annunzio Chieti-Pescara" iz Italije i Centrom za afirmaciju sporta i mladih (CAMS).

Cilj projekta je promovisanje novih metoda treninga koje će učiniti sportske aktivnosti i sportsko okruženje inkluzivnijim za mlade iz svih društvenih sredina, te poboljšati kvalitet treninga, koristeći pozitivnu metodologiju koja može spriječiti odustajanje i smanjiti prepreke za bavljenje sportom.

Tokom sastanka razgovarano je o sprovedenim fokus grupama i definisanim potrebama crnogorskih trenera i sportista, na osnovu kojih će se razviti online obrazovni program koji adresira te potrebe. Fokus grupe su obuhvatile 18 sportskih trenera iz Crne Gore, koji su diskutovali o izazovima u praksi, filozofiji treniranja i specifičnom kulturnom kontekstu. Razvijen je model treniranja koji uključuje ključne aspekte kao što su komunikacija, vođenje tima, životne vještine, emocionalna regulacija i razvijanje otpornosti kod sportista.

Onlajn kurs, planiran za maj naredne godine, obuhvatiće različite module, uključujući treninge, kreiranje podržavajuće timske kulture, komunikacione strategije, postavljanje ciljeva, te dugoročan razvoj sportista. Kurs će se sastojati od šest modula, a svaki će uključivati interaktivne lekcije i kvizove za ocjenjivanje napretka. Polaznici će nakon uspješnog završetka kursa dobiti sertifikat.

U sklopu projekta, početkom juna u Podgorici, biće organizovan Mentorski kamp za sport i mlade. Partnerske organizacije i treneri sertifikovani kroz obuku zajedno će definisati raspored i aktivnosti tokom trajanja kampa, uključujući različite sportske i edukativne aktivnosti.

"CoachingPlus" je jedan od svega pet projekata koji su finansirani kroz prošlogodišnji Erasmus+ poziv Podizanje kapaciteta u oblasti sporta.

Bonus video: