U meču epohe Beterbijev podijeljenom odlukom sudija postao prvi neprikosnoveni vladar četiri pojasa poluteške

Prvi naslov apsolutnog šampiona poluteške u istoriji četiri pojasa zaslužio je Artur Beterbijev, koji je podijeljenom odlukom sudija dobio Dmitrija Bivola

14218 pregleda 67 reakcija 7 komentar(a)
Beterbijev će u januaru napuniti 40 godina, u najtežoj mogućoj borbi najnapornijeg sporta djelovao je kao mladić, Foto: Beta/AP
Beterbijev će u januaru napuniti 40 godina, u najtežoj mogućoj borbi najnapornijeg sporta djelovao je kao mladić, Foto: Beta/AP

U meču epohe i borbi ruskih boksera za prvi naslov apsolutnog šampiona poluteške u istoriji četiri pojasa, slavio je Artur Beterbijev. Podijeljenom odlčukiom sudija protiv Dmitrija Bivola, pošto je prvi bodovao neriješeno 114:114, što bi nakon 12 rundi fantastičnog boksa u Kingdom areni u Rijadu, bio i najpravedniji ishod.

Ipak, dvojica sudija dala su prednost 39-gdišnjerm Beterbijevu, koji jeste imao incijativu i par stotina pute više je probao da pogodi rivala, ali brojke govore drugačije - pet godina mlađi Bivol je zadao četiri tačna udarca više.

Najlakše je je u Rijadu bilo ringovnom sudiji - bokseri nevjerovatne klase, savršeno tehnički i taktički obučeni, fenomenalno prirpemljeni za 36 minuta bespoštedne borbe u najtežem sportu na svijetu, nisu sebi dozvolili "propadanja" u klinč, i tek u posljednje dvije runde, bilo je po jedno izvlačenje iz ugla na koja ja morao sudija da odreaguje.

Dvojica sudija nagradila su naizgled veću želju Beterbijeva, možda i podatak da je izdržao nevjerovatni tempo u najtežem sportu a u januaru će napuniti 40 godina. On je u meč epohe ušao sa tri pojasa - WBC, IBF i WBA.

"Želio sam više boksovati, nije mi se svidjela ova borba. Bilo mi je malo neugodno. Osjećao sam se nelagodno, jer obično ne čekam posljednji gong", kazao je Beterbijev, koji je svih 20 prethdonih borbi riješio prekidom

Odvevši bradatog Beterbijeva u punih 12 rundi, Bivol je postao prvi bokser koji je protiv velikog šampiona izišao iz ringa bez nokauta, čak su nakon posljednjeg gonga u njegovom uglu bili uvjereniji u trijumf sudijskom odlukom.

Prema nezavisnim ekspertima Bivol je dobio šest od 11 prvih rundi u posljednjoj siogurno nije bio slabiji bokser.

"Samo želim da čestitam Arturu i njegovoj ekipi, on to zaslužuje! Odradio sam svoj posao, osjećao sam da mogu bolje, uvijek osjećam da mogu bolje, ali to je mišljenje sudija i on je pobijedio", kazao je BIvol, koji će u decembru napuniti 34 godine.

On je u meč ušao kao neporažen sa sve 23 pobjede i pojasom WBA verzije.

Njihov okršaj, odgođen od prošlog juna nakon što je Beterbijev povrijedio koljeno, stavio je sva četiri pojasa u ruke jednog čovjeka u poluteškoj po prvi put.

"Sramota je da vrieudno radiš cijelog života i onda ti boplesni sudija oduzme žibvotni san. Tim sudiojama nije mjesto u ovom sportu", naglasio je Edi Hirn, promoter Dmitrija Bivola.

Bilo kako bilo, meč je od najvećih sadašnjih li bivših šampiona ocijenjen fantastičnim i najvjerovatnije slijedi revanš. Do tada, savaki od učensika meča epohe moći će da troši po najmanje 10 miliona dolara od borbe u Rijadu.

Posljednji neprikosnoveni prvak poluteške bio je Roj Džons Džunior, koji je pobjedom nad Redžijem Džonsonom, ujedinio WBA, WBC i IBF pojaseve 1999. godine. Tada WBO nije bila velika federacija.

Bilo kako bilio, meč je od najvećih sadašnjih li bivših šampiona ocijenjen fantastičnim i najvjerovatnije slijedi revanš. Do tada, savaki od učensika meča epohe moći će da troši po najmanje 10 miliona dolara od boreb u Rijadu.

Bonus video: