Reakcije o meču epohe - Bivol ukrotio zvijer, bez adekvatnog priznanja

Artur Beterbijev preglasavanjem dobio zemljaka Dmitrija Bivola i postao prvi vlasnik sva četiri pojasa poluteške, mnogi se ne slažu sa odluklama sudija

5379 pregleda 3 komentar(a)
Beetrbijev prvi put navjerovatnim presingom nije uspio da "udavi" rivala, Foto: turki alalsikh/twitter
Beetrbijev prvi put navjerovatnim presingom nije uspio da "udavi" rivala, Foto: turki alalsikh/twitter

Artur Beterbijev preglasavanjem dobio zemljaka Dmitrija Bivola i postao prvi vlasnik sva četiri pojasa poluteške, mnogi se ne slažu sa odlukama sudija meča u Rijadu.

Prvi sudija je bodovao neriješeno 114:114, drugi čak 116:112, a treći 115:113.

"Sjajna borba. Istini za volju, pobjedu je mogao odnijeti svaki od učesnika, ali 116:112! To je pozor! Niko od njih nije dobio borbu za četiri runde... I to me nervira", kazao je bivši svjetski prvak Toni Beliu.

Njegovo mišljenje dijeli i aktuelni šampion Šakur Stivenson: "Bokserska industrija je odvratna. Zamislite samo 115:113, 116:112, nismo gedali isti meč!

A bivši izvršni direktor "Showtime Sportsa" Stiven Espinosa je jasan:

"Da su u Beterbijevom uglu bili uvjereni u pobjedu 116:112, ne bi nakon 10. runde rekli da mu treba nokaut"!

A odluke sudija obrazložio je bivši bokser Serhio Mora: "Neučinkovita agresija dovodi u zabludu sve više sudija. Bivol je ukrotio zvijer i za to nije dobio ništa".

Proslavljeni šampioni iz Rusije Kosta Czju i Sergej Kovaljev smatraju da je Bivol zaslužio titule, da su udarci Beterbiejva završavali na rukavicama, ali sjajni šampion Devin Hejni ne misli tako.

"Borba je bila izjednačena, bli su jako blizu i onda tu nema pljačke".

A statiska kaže - na kraju 12 rundi, Beterbijev je pokušao 682 udarca, što je 259 više od Bivola. Artur je, međutim, pogodio svega 137 puta a Dmitrij 142 tačna udarca. Što se tiče preciznih a snažnih udaraca, Artur ima prednost - 90:84. Beterbijev je svih 20 prethdonih borbi dobio nokautom, danas nije bio ni blizu nokdaunu.

"U redu je da dam Bivolu revanš, ako u Rijadu preuzmu da ga organizuju. Samo, sigurno u ring neću narednih polaa godine", kazao je Beterbijev.

Tvorac Rijada kao najvećeg bokserskog centra današnjice, Turki Al eš-Šeih je decidan:

"Mislim da sam gledao jednu od najboljih borbi u posljednjih 20 godina, ali mislim da je rezultat nepravedan. Oba borca ​​su mi kao braća, ali mislim da je Bivol dobio dvije runde više. Pokušaću dogovoriti revanš. Ako se slože, mi ćemo to uraditi".

Bokseri su dobili i nevjerovatne honorare, garantovano po 10 miliona dolara, uz bonuse od marketinga, ulaznica i prodaje platnih translacija.

Bonus video: