Katarina Bulatović pita Popovića: Kako KCO ostvaruje "nezavisnost" sa adrese na kojoj je COK, a odgovorno lice Dušan?

"NVO Klub crnogorskih olimpijaca u skupštini COK-a ima posebno uvažavanje i u smislu četiri delegata koji imaju pravo glasa u odnosu na nacionalne sportske saveze u olimpijskom sportu, koji imaju po dva svoja predstavnika na skupštini COK-a"

6513 pregleda 11 komentar(a)
Katarina Bulatović i Dušan Simonović su kandidati za predjednika COK-a, Foto: COK
Katarina Bulatović i Dušan Simonović su kandidati za predjednika COK-a, Foto: COK

Katarina Bulatović, kandidatkinja za predsjednicu Crnogorskog olimpijskog komiteta, saopštila je da se nakon više od decenije postojanja pita šta je Klub crnogorski olimpijaca uradio od onoga što je njegova osnovna uloga shodno donesenom Statutu.

Ona je to pitanje postavila u pismu upućenom Andriji Popoviću, predsjedniku Kluba crnogorskih olimpijaca (KCO).

"Kako KCO ostvaruje 'nezavisnost' sa adrese na kojoj je nacionalni olimpijski komitet, a odgovorno lice Dušan", dodala je legendarna rukometašica.

Njeno saopštenje prenosimo integralno...

"Dragi predsjedniče,

Iskreno sam se obradovala priznanju koje ste dobili na svjetskoj skupštini olimpijaca nedavno u Lozani, čestitke za zasluženi doprinos međunarodnom i domaćem sportu.

Priznanje i čast koju ste dobili, sigurno izaziva pozitivnu reakciju svih članova Kluba crnogorskih olimpijaca (KCO) u domovini i van nje, crnogorskih sportista i sportskih radnika.

Molim Vas da moje obraćanje shvatite kao krajnje dobronamjerno, u šta sam sigurna da ne sumnjate.

Kao olimpijka, osvajačica medalja sa najvećih sportskih smotri, dva puta izabrana za najboljeg crnogorskog sportistu, kandidatkinja za predsjednicu COK-a, imam pravo da od Vas saznam neke stvari bez primjese ličnog, i u duhu sportskog fer-pleja.

Od same ideje osnivanja NVO KCO, kao i održane osnivačke Skupštine na Cetinju, prošlo je punih 15 godina.

Nakon tog datuma i međunarodnih aktivnosti vezanih za prijem u svjetsku i evropsku organizaciju olimpijaca, rad KCO, koji je registrovan po tada važećim regulativama za NVO, postaje nepoznanica za našu javnost.

Praveći plan i program rada za period koji slijedi, najavljeno je osnivanje fondacije u znak poštovanja na rano preminulog gospodina Slobodana Filipovića.

Od tada, pa sve do danas, nema tragova aktivnosti našeg kluba u domaćim okvirima.

Nijesam našla web adresu KCO, nalog na društvenim mrežama, email adresu našeg kluba, zato Vam na ličnu elektronsku mail adresu šaljem ovo obraćanje.

Danas, nakon više od decenije postojanja, pitam se šta je uradio KCO od onoga što je njegova osnovna uloga shodno donesenom Statutu?

U međuvremenu, KCO je dobio i ima jasno definisanu nezavisnu poziciju u Statutu COK, čl. 23, čl. 31, čl. 37, a sa svim aktivnostima koje su navedene i u Statutu KCO.

NVO KCO u skupštini COK-a ima posebno uvažavanje i u smislu četiri delegata koji imaju pravo glasa u odnosu na nacionalne sportske saveze u olimpijskom sportu, koji imaju po dva svoja predstavnika na skupštini COK-a, dok neolimpijski sport ima jednog svog predstavnika uz iste obaveze prema aktuelnom zakonodavstvu, ali bez prava glasa na izbornim Skupštinama.

Svi nacionalni savezi su obavezi da program sprovode po striktnom nadzoru Ministarstva sporta i važećeg Zakona o sportu u Crnoj Gori.

Uz gore navedene stavke, nacionalni savezi imaju obavezu dostavljanja potvrda o poslovanju, predavanje završnih računa, revizije, prezentovanja odluka UO, održavanja sajta, održavanja Skupštine minimum jednom godišnje, usaglasavanje Statuta sa zakonom o sportu na koje Ministarstvo daje pozitivno mišljenje.

Što se tiče Zakona o NVO i njihovom registru, to pitanje tretiralo je Ministarstvo javne uprave, a danas Ministarstvo regionalnog razvoja i saradnje sa NVO koje vrši i upravni nadzor.

Statutom KCO, čl. 10, jasno su definisane aktivnosti kluba, koje na žalost ili nijesu medijski ispraćene, ili ih nije ni bilo…

Ovim putem Vas molim da crnogorskoj javnosti prezentujete odgovore:

Koliko ima članova KCO shodno čl 12 Statuta?

- Adresar KCO-a na koje su slati pozivi za ranije Skupštine?

- Izgled članske karte i potpisane izjave o poštovanju Olimpijske povelje i Statuta KCO , čl 16.

- Ime sekretara kluba koji komunicira sa članovima i vodi administrativne poslove?

- Zapisnike sa redovnih i izbornih Skupstina od 2011. do posljednje održane Skupstine.

- UO KCO, koliko ima članova i kako se zovu, sastav nadzornog odbora kluba…

Prezentovanje svega gore navedenog otkloniće bilo kakve nedoumice oko perioda iza nas i budućnosti KCO.

Kao vrhunski crnogorski sportista i predsjednik KCO od osnivanja, dugogodišnji poslanik crnogorske Skupštine, sigurna sam da više nego dobro poznajete naš sport i parlamentarni život koji je sličan radu nacionalnih saveza, COK-a i KCO.

Petnaest godina nezavisnosti u radu KCO opisanih Statutima COK-a i KCO-a, dovodi nas do sumnje, jesu li crnogorski olimpijci iz ulice 19. decembra stvarno nezavisni, ili su u zabludi oko svojih statusnih prava i funkcionisanja njihove krovne NVO?

Kako KCO ostvaruje “nezavisnost” sa adrese na kojoj je nacionalni olimpijski komitet, a odgovorno lice Dušan!?

Sa sadržinom ovog obraćanja u kopiji mejla su svi nacionalni savezi u Crnoj Gori, Ministarstvo sporta i mladih, nadležno ministarstvo za NVO, upravna inspekcija i redakcije elektronskih medija.

Nadam se Vašem brzom odgovoru. Sportski pozdrav", piše u pismu Katarine Bulatović.

Bonus video: