Spektakl u Ulcinju: Počeo treći Mundijal prijateljstva

Po broju učesnika spisak je impresivan, Mundijal je masovniji od prethodnih, a osim fudbalskih legendi Ulcinjanima su se ove godine predstavili i proslavljeni vaterpolisti, košarkaši, bokseri, odbojkaši, rvači, veslači, šahisti, fudbalske i vaterpolo sudije, treneri, sportski novinari i radnici, paraolimpijci...

6632 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Predstavljanjem učesnika je danas u podne na Pristanu u Ulcinju svečano otvoren treći Mundijal prijateljstva, koji okuplja nezaboravne sportske legende iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Po broju učesnika spisak je impresivan, Mundijal je masovniji od prethodnih, a osim fudbalskih legendi Ulcinjanima su se ove godine predstavili i proslavljeni vaterpolisti, košarkaši, bokseri, odbojkaši, rvači, veslači, šahisti, fudbalske i vaterpolo sudije, treneri, sportski novinari i radnici, paraolimpijci...

Mundijal je svečano otvorio predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu, a na kraju ceremonije je priređen vatromet.

Organizatori su na dva punkta obezbijedili besplatne ćevape i točeno pivo za sve prisutne.

Prije početka predstavljanja učesnika, priređen je prigodan kulturno- umjetnički program.

Incijator i organizator sada već tradicionalne manifestacije, kao i u prethodna dva navrata, bio je ulcinjski privrednik, veliki humanista i bivši uspješni košarkaš i sportski radnik Pavle Pajo Pepđonović, kojeg su prisutni, kao i učesnike, pozdravili burnim aplauzom.

Ceremoniji su prisustvovali ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Pepđonović je ranije kazao „Vijestima“ da će će ovogodišnji Mundijal biti održan pod motom: „Samo nam je ljubav potrebna“.

„Ove godine smo Mundijal proširili i na ostale sportove, tako da ćemo u pravom smislu riječi imati jedno olimpijsko selo. Pozvali smo dosta novih ljudi i većina je potvrdila dolazak. Želimo da iz Ulcinja i Crne Gore pošaljemo snažnu poruku regionu, Evropi i cijelom svijetu, poruku prijateljstva, ljubavi i mira jer će ta tri dana Ulcinj biti glavni grad svjetskog sporta“, rekao je Pepđonović.

Ulcinjski mundijal prijateljstva
foto: Privatna arhiva

Mundijal je neformalno počeo juče popodne kada je u Centru za kulturu premijerno prikazan film poznatog zagrebačkog režisera Dejana Aćimovića „Hrabro i na rezultat“, koji govori o prvom hrvatskom slijepom paraolimpijcu Petru Bešliću.

Aćimović je režirao i dokumentarni film o trofejnom vaterpolo treneru i selektoru Ratku Rudiću, koji će u Centru za kulturu biti prikazan danas.

„Mi kao domaćini smo sve sportove selektirali kao ulcinjske reprezentacije svijeta. Tako će u Ulcinju biti vaterpolo reprezentacija svijeta, fudbalska, pa košarkaška, rukometna... Jer to oni i zaista jesu“, kazao je Pepđonović.

Naglasio je da je organizator Mundijala cijeli grad.

„Ja možda jesam na prvoj liniji fronta ali ništa ne bih mogao bez mojih sugrađana i cijelog grada. Ovo je neka pozitivna, dobra energija, koja Mundijal čine više od manifestacije. Treba da budemo srećni i ponosni a svjetski ambasadori sporta iz Ulcinja da ponesu lijepe uspomene. To je najbolja promocija i Ulcinja i Crne Gore i to je ono što treba i moramo da čuvamo“, kazao je Pepđonović.

Interesovanje medija je ogromno, u Ulcinju su prisutne brojne medijske kuće iz svih država bivše Jugoslavije.

Video snimci i fotografije veličanstvene atmosfere i srdačnih susreta prijatelja i sportskih legendi, koji se nakon nekoliko decenija prvi put gledaju u malom primorskom mjestu na samom jugu Crne Gore, već su obišle region i Evropu...

Bonus video: