Mrvaljević: Argentina je slična nama

"Ako budemo odbrani pristupili maksimalno angažovano, ako se budemo borili za svaku loptu svih 60 minuta, možemo daleko da doguramo", kaže kapiten "crvenih"
122 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 13:13h

Još dan je ostao do početka 23. Svjetskog prvenstva za rukometaše, 24 sata više do meča sa Argentinom i debija crnogorskih rukometaša na takmičenju, na kojem su se našli neočekivano, sjajnim trijumfom u baražu protiv Švedske, koja je nedugo zatim stigla do olimpijskog srebra u Londonu.

"Svima nam je dosta priprema, jedva čekamo da sve počne", za „Vijesti“ prenosi utiske iz Granoljersa kapiten „zlatnih lavova“ Draško Mrvaljević.

Izabranici Zorana Kastratovića već četvrti dan borave u gradu u kojem će igrati mečeve grupe A sa aktuelnim šampionom Francuskom, te Njemačkom, Tunisom, Argentinom i Brazilom. I pripremaju taktiku prvenstveno za prvi meč, sa „gaučosima“, od kojeg će umnogome zavisiti šanse „crvenih“ da se domognu jedne od prve četiri pozicije koje vode u osminu finala.

"Gledali smo dva meča Argentine. Igraju izuzetno agresivno, slični su nama, a na svako veliko takmičenje dolaze 200 odsto motivisani. Imaju dosta igrača koji nastupaju u španskoj Asobal ligi, tamo im, praktično, igra okosnica ekipe, a braća Simonet igraju u francuskoj prvoj ligi. Radi se o iskusnim igračima, koji znaju da igraju rukomet. Jako su borbeni, tehnički potkovani, veoma dobri u igri jedan na jedan, zbog čega će nam biti jako teško u našoj dubokoj zoni 3-2-1, koju možda budemo igrali. Neće biti nimalo lako protiv Argentine, to je nama jako bitna utakmica", ističe Mrvaljević.

Crnogorski rukometaši su u pripremnom periodu odigrali pet kontrolnih utakmica, dvije sa Ukrajinom u Budvi, uz dvije lake pobjede, a onda i tri na jakom turniru u Danskoj, sa domaćinom, Slovenijom i Tunisom. U tim mečevima Crna Gora je doživjela sva tri poraza, dva ubjedljiva protiv Slovenije (32:26) i Danske (38:21) i tijesan od Tunisa (30:28), nakon vođstva na poluvremenu (14:13).

"Na te poraze možemo da gledamo i pozitivno, u smislu da nam pomognu da se malo trgnemo. Protiv Slovenije i Danske nijesmo pokazali sve što možemo. Ni pristup igri nije ni bio dobar, ali smo se malo i pazili od povreda. U te dvije utakmice niko nije pružio maksimum, u odbrani i napadu, tako da ti mečevi ne mogu puno da pokažu", kaže Mrvaljević, koji zbog problema sa listom lijeve noge nije igrao na tim susretima.

Već protiv Tunisa je sve izgledalo mnogo bolje...

"Protiv Tunisa smo zapeli i odigrali kako treba prvo poluvrijeme, muški, fajterski, kako mi igramo i kako jedino možemo da napravimo rezultat. Igrali smo strpljivo u napadu, do gola, kako ne bismo protivniku dozvolili da trči kontre i daje lake golove. U odbrani je bilo maksimalno angažovano, tako smo prvih 30 minuta odigrali kako smo se i dogovorili. Sve u svemu, bilo je pozitivno protiv Tunisa, mada ni oni, vjerovatno, nijesu nešto zapinjali. Bilo je dosta kalkulisanja sa obje strane – ističe bek austrijskog Bregenca".

Iako su u pitanju prijateljske utakmice, u kojima “niko ne igra sa 100 odsto mogućnosti”, Mrvaljević ističe da Crna Gora mora da popravi pristup na takvim mečevima.

"Do sada nas nije bilo dovoljno, pa smo se svi čuvali. Sad na svakoj bekovskoj poziciji imamo po dva igrača koji mogu da igraju i nema razloga da se neko pazi i štedi. Moraćemo to da popravimo u budućnosti, jer više nećemo imati prijateljskih utakmica, do juna će svaka utakmica biti na nož – smatra kapiten Crne Gore, računajući i preostale mečeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo".

Prije pobjede protiv Crne Gore, Tunis je dva puta ubjedljivo izgubio od Islanda (33:26, 34:24), a potom i dva puta na turniru u Danskoj, od domaćina (30:29) i Slovenije (28:23). Brazil je savladao Japan (42:24) i Čile (38:21), dok je izgubio od Španije (31:22). Njemačka je odigrala dva meča sa Švedskom, prvi dobila (26:20), drugi remizirala (28:28). Najzad, Francuska je generalne provjere imala protiv Argentine, rivala u grupi. U prvom duelu u Tulonu je deklasirala “gaučose” čak 26:10, dok je sinoć u Monpeljeu bilo 27:20 za domaćina (Nikola Karabatić je u drugom meču šutirao 10-10, u prvom 5-5!).

“Svi znamo ko su Francuzi, suvišno je pričati o njima. Oni odaberu jednu utakmicu u pripremnom periodu, gdje daju svoj maksimum, gdje probaju kako sve to funkcioniše. Pretpostavljam da je u Tulonu bila jedna takva utakmica, u kojoj su probali da vide gdje su, „spojili“ su odbranu na najbolji način”.

Francuska djeluje nedodirljivo, Njemačka, bez obzira na pobjedu Crne Gore u Manhajmu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, i dalje je favorit, tako da će mečevi sa Tunisom, Argentinom i Brazilom, na papiru, biti dueli za plasman u osminu finala.

"To su ekipe sa kojima mi možemo da igramo, sa kojima moramo da igramo na pobjedu. Dvije od te tri ekipe moramo da dobijemo, da ih ostavimo iza sebe na tabeli. Argentina je prva šansa, protiv njih ćemo odmah tražiti pobjedu. Oni imaju više iskustva na velikim takmičenjima, već su igrali Olimpijske igre u Londonu, igrali Svjetsko prvenstvo prošle godine, tako da će nam biti jako teško u tom meču", istakao je Mrvaljević.

Kapiten pod znakom pitanja za „gaučose”

Draško Mrvaljević je uoči meča sa Slovenijom, prvom na turniru u Danskoj, osjetio bol u listu lijeve noge, zbog čega i nije nastupio na turniru. Tek prekjuče je počeo da trčkara, ali još nije odradio trening sa loptom.

"Malo se taj list zategao, postojala je opasnost da pukne mišić, ali na svu sreću nije. Vidjeću kako će to da bude za tu prvu utakmicu, koliko ću biti spreman za Argentinu. Nadam se da će biti dobro, fizioterapeuti Alen Pepić i Aldin Murić po cijeli dan rade na tome da me osposobe za igru. Mislim da neću biti sto odsto spreman. Ako ne budem, na toj poziciji moraju da odigraju Milašević i Vujović. Imamo sedam igrača na bekovskim pozicijama, koji u svakom trenutku mogu da odrade to što se traži", kaže Mrvaljević.

Vjerujem u ekipu mnogo više nego što neki vjeruju u sebe

"Ja vjerujem u ovu ekipu, to sam govorio i kad smo igrali protiv Švedske u baražu, to mislim i sada. Poznajem te momke, znam kako mogu da igraju. Znam da ova ekipa može puno, mnogo više nego što pojedini igrači vjeruju u sebe. Vjerujem da mogu da igraju protiv svih evropskih ekipa, sa svima da se nose, jer imamo igrača koji igraju u dobrim ekipama, koji znaju da igraju na rezultat, znaju šta znači takmičarski rukomet. Bitan je samo pristup".

"Ako budemo odbrani pristupili maksimalno angažovano, ako se budemo borili za svaku loptu svih 60 minuta, možemo daleko da doguramo. U suprotnom, ako se opustimo, možemo da izgubimo od bilo koga. Međutim, imamo mladih igrača, koji žele da se dokažu, da daju maksimum, i mi stariji smo tu da damo doprinos za osvajanje bile koje od prve četiri pozicije u grupi", zaključio je Mrvaljević.

Galerija

Bonus video: