Prvo viza za London, pa juriš na medalju

"Ako ozbiljno priđemo utakmici, Island ne bi trebalo da nam bude težak rival. Ali, znamo da sada svi trče i igraju rukomet", kaže Katarina Bulatović
92 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Bulatović, Ana Đokić, Foto: Boris Pejović
Katarina Bulatović, Ana Đokić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2011. 09:31h

Kada u Evropi sat bude otkucao ponoć, u Sao Paulu, sedmom gradu na Zemlji po broju stanovnika (11,3 miliona), počeće 20. Svjetsko prvenstvo za rukometašice.

U dvorani „Ibirapuera”, koja može da primi 11.000 gledalaca, Brazil će dočekati Kubu i time zvanično otvoriti prvi planetarni šampionat koji se održava „preko bare” (17 dosadašnjih prvenstava bilo je u Evropi, dva u Aziji).

Upravo dolazak u tu dvoranu, koja je sagrađena davne 1957. godine, glavni je cilj rukometašica Crne Gore na svom debitantskom nastupu na SP. Jer, u Sao Paulu će nastupiti osam najboljih ekipa na svijetu, koje će igrati makar kvalifikacione turnire za Olimpijske igre.

Put ka Londonu za „crvene” počinje sjutra u Santosu, duelom sa poznanikom sa Evropskog prvenstva, selekcijom Islanda.

Prva zemlja koja je priznala obnovu državnosti Crne Gore poznata je po sjajnoj rukometnoj reprezentaciji, ali muškoj.

Djevojke još krče put ka vrhu, od kojeg su jako daleko. Pokazalo se to i u Arhusu, kada je tim Dragana Adžića sa pola snage slavio 26:23 (nekoliko puta bilo i plus sedam).

A Crna Gora je u međuvremenu postala jača za najboljeg desnog beka svijeta Katarinu Bulatović, te Anu Đokić i Anu Radović.

Njih tri su bile i u Skandinaviji, ali samo u ulozi posmatrača - Bulatović i Đokić su mjesec prije šampionata saznale da nemaju pravo da igraju za „crvene”, dok je lucidni srednji bek teško povrijedio rame već u prvom poluvremenu premijerne utakmice sa Rusijom...

"Još ne osjećam tremu. Možda će da je bude na sam dan utakmice, to ću vidjeti tek kada izađem na teren. Nisam nestrpljiva, ali jedva čekam da prvenstvo počne", tim riječima je Bulatović juče odgovorila na pitanje „Vijesti” da li je uzbuđena što će napokon zaigrati na nekom velikom takmičenju.

Djevojka koja svojom ubitačnom ljevicom godinama „cijepa” mreže rivala Budućnosti u Ligi šampiona, svjesna je razlike u kvalitetu između Crne Gore i ekipe sa ostrva u Atlantskom okeanu.

"Ako ozbiljno priđemo utakmici, Island ne bi trebalo da nam bude težak rival. Ali, znamo da sada svi trče i igraju rukomet, ne možemo samo da izađemo na teren i da mislimo da su bodovi upisani. Moramo da odigramo odgovorno sa njima, kao i sa svim ostalim rivalima".

Meč sa Islandom igra se sjutra u 18 časova po našem vremenu (15 po lokalnom), ali mnogo važniji duel Adžićevu ekipu čeka nepuna 24 sata kasnije - u nedjelju u 17.30 počinje okršaj sa Njemačkom. Pobjednik tog duela praktično će obezbijediti jednu od prve dvije pozicije u grupi A.

"Najviše smo gledali Island i Njemačku, te prve dvije utakmice su nam i najvažnije. U svaki meč ući ćemo sa željom da pobijedimo, jer ne bismo voljele da u posljednjem susretu odlučujemo o povoljnijem mjestu u grupi. Želimo sve da riješimo u prva dva dana, da ne zavisimo od drugih rezultata. Ako možemo same nešto da uradimo, nema potrebe da čekamo poklone drugih", poručuje Bulatovićeva preko „skajpa”.

Po četiri ekipe iz četiri grupe idu u osminu finala, kada je ulog mjesto na Olimpijskim igrama.

Zbog dvije stvari bi bilo sjajno da Crna Gora bude prva ili druga u grupi A - ne samo da bi dobila lakšeg rivala iz grupe u kojoj su Rusija, Južna Koreja, Španija, Holandija, Kazahstan i Australija, već bi i ostala u Santosu i čekala suparnika. Trećeplasirana i četvrtoplasirana ekipa moraju da idu u Barueri...

"Nismo planirale da selimo odavde. Želimo da što duže ostanemo u Santosu, sve dok ne budemo morale da idemo u Sao Paulo".

Postoji li pritisak, jer javnost očekuje da osvojite medalju?

"Ne razmišljamo puno o tome, jer nismo u kontaktu sa ljudima iz Crne Gore. Fokusirane smo samo na ono što nas čeka, na borbu za Olimpijske igre, jer poslije ovog nema popravnog. Znamo koliko smo iščekivale ovo prvenstvo, radile i mučile se, nećemo dozvoliti da taj trud bude uzaludan. Mali pritisak postoji, ali kada počnu utakmice tada prestaje svako opterećenje", zaključila je 27-godišnja rukometašica, koja je specijalno za nastup u Brazilu naručila „adidas” patike sa potpisom „MNE32”.

Naša prednost je uigranost

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu bila šesta, može li sada da napravi nešto više?

"Iskreno, mislim da može. Imamo veoma dobru ekipu i sada nemamo samo prvih sedam igračica. U odnosu na EP je puno više mogućnosti za rotaciju. Uzgred, igračice su kvalitetnije i iskusnije za taj šampionat u Danskoj, a napredovale su i kroz Ligu šampiona. Zbog toga mislim da možemo da napravimo iskorak u odnosu na Evropsko prvenstvo. U ekipi su skoro sve igračice Budućnosti, kao i Mara Jovanović, Jovanka Radičević, Sara Vukčević i Jasna Tošković, koje dobro znaju sistem igre. To je naša velika prednost, ne moramo da se uigravamo kao ostale selekcije, koje imaju igračice iz sedam-osam klubova", kaže Bulatović.

Rusija je prvi favorit, Njemice mogu da iznenade

Ko je prvi favorit u Brazilu?

"Rusija. Norvežanke nisu u sastavu sa Evropskog prvenstva, fali nekoliko igračica koje su bile u prvom planu, vođe te ekipe. Dosta su slabije, ali su, ipak, jedni od favorita", kaže Bulatović.

Šta misliš o Francuskoj, koja je po kladionicama treći favorit?

"Po onome što smo vidjele, Francuska je dobra ekipa, ali mi se više sviđa Njemačka nego one. To je jako dobra reprezentacija, koja može da bude iznenađenje".

I kladionice se slažu da je Rusija prvi favorit, pošto je kvota na titulu „zbornaje” između 2,25 i 2,75. Slijede Norveška (3,4 - 4,25), Francuska (5,5 - 8), a četvrti kandidat za medalje je Crna Gora. Ako „crvene” osvoje titulu, na uloženi euro može da se zaradi između osam i 10.

Hamerseng nema zbog trudnoće

Norveška je prije nepunu godinu superiorno osvojila četvrtu uzastopnu titulu prvaka Evrope, ali nije prvi favorit u Brazilu.

Razlog je jasan - zbog povreda nema iskusne Tonje Larsen i najveće nade te zemlje Nore Merk, a Južnu Ameriku neće vidjeti ni Tina Štange, kao ni čuvena Gro Hamerseng.

Nekada najbolja rukometašica svijeta, koja je bila u idealnoj postavi EP, trebalo bi da se porodi u februaru. To ne bi bilo čudno da Hamerseng nije u vezi sa drugom rukometašicom, Anjom Edin!

Gro je ranije bila u petogodišnjoj ljubavi sa drugom legendarnom norveškom rukometašicom, Katjom Niberg, ali je ostavila zbog mlađe i ljepše Edin...

Raspored „crvenih”

3. decembar: Crna Gora - Island (18.00)

4. decembar: Njemačka - Crna Gora (17.30)

6. decembar: Crna Gora - Angola (18.00)

7. decembar: Crna Gora - Kina (18.00)

9. decembar: Norveška - Crna Gora (20.15)

Bonus video: