Bez kalkulacija - na pobjedu!

Rukometašice Crne Gore danas (16 časova) protiv Rumunije igraju ključni meč za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Odgovara im i poraz do četiri gola razlike, u nekim kombinacijama i minus pet, ali misle samo na trijumf

15342 pregleda 180 reakcija 11 komentar(a)
Ne smije da ih zavara činjenica da mogu da izgube sa četiri razlike: Majda Mehmedović, Foto: Savo Prelević
Ne smije da ih zavara činjenica da mogu da izgube sa četiri razlike: Majda Mehmedović, Foto: Savo Prelević

Čekao se duel Norveške i Rumunije, da se možda već sinoć proslavi plasman na Olimpijske igre, ali su sve opcije i dalje otvorene. Aktuelni prvak Evrope je savladao Kristinu Neagu i drugarice 29:24 i anulirao gol-razliku, jer je od „lavica” izgubio 28:23.

Samim tim, stvorile su se brojne kalkulacije, a selekciji Kima Rasmusena odgovara isto što i noć ranije, kada je srušila Skandinavke - pobjeda, remi ili poraz do četiri gola razlike protiv Rumunije vode u Tokio, dok poraz sa šest ili više pogodaka znači kraj olimpijskog sna. Ali, ako bude tačno plus pet za Rumunke, onda bi se stvorila izuzetno zanimljiva situacija, jer niko ne bi imao ni pozitivnu, ni negativnu gol-razliku. U tom slučaju, „lavicama” bi odgovarao bilo koji poraz sa pet razlike uz minimum 24 postignuta gola, a to je i jedini način da Norvežanke ne vide sunce u zemlji u kojoj ono izlazi.

Rukometašice Crne Gore su sinoć gledale obračun koji su očiglednim navijanjem za komšinice pokvarile danske sudije Karina Kristijansen i Line Heseldal-Hansen, a Majda Mehmedović je nakon njega za „Vijesti” najavila da je u mislima „lavica” samo trijumf na današnjoj utakmici (16 časova).

- Iskreno, ne razmišljam o porazu. Prije početka turnira i sve ove euforije, naš glavni cilj je bio da se pobijedi Rumunija. Znali smo i u petak da je svaki bod, svaki gol jako bitan, što vidimo i sad. Ali, ne razmišljamo o kalkulacijama i matematici. Izaći ćemo na teren da se borimo, da damo sve od sebe i pokušati da pobijedimo Rumuniju. S obzirom na to i da igramo kući, nema mjesta da se razmišlja o bilo čemu drugom - naglasila je 30-godišnja Baranka.

Nisu Rasmusen, Bojana Popović i njihove izabranice vidjele ništa novo u igri tima na čijoj klupi je debitovao bivši pomoćnik Pera Johansona u reprezentaciji Crne Gore, Adrijan Vasile. Sve se vrti oko Kristine Neagu, koja proigrava pivotkinju Krinu Pinteu i krila, a ima malu pomoć od ostalih bekova.

- Rumunija je odigrala jako dobro, pogotovo u napadu, ali sve zavisi od Kristine. Golmanke nisu bile na nivou, ali sam prvi put vidjela Norvešku da ne igra opušteno, da je u grču, tako da ovo i nije realno - naglašava lijevo krilo Budućnosti.

Crna Gora je protiv Norveške igrala fenomenalnu odbranu 5:1, pokušaće da to uradi i danas.

- Recept isti kao i za bilo kojeg drugog protivnika - ostati fokusiran samo na našu igru, respektovati svaku igračicu i odigrati odbranu na nivou koji je bio protiv Norveške i igrati dobar napad.

Cilj je i da se ne upadne u zamku i pomisli da je poraz od četiri gola razlike prihvatljiv.

- Možda i jeste psihički lakše kad znaš da možeš da odeš u minus, ali niko ne želi da posljednju utakmicu završi porazom, već sa pozitivnim osjećajem i dobrom energijom, pogotovo kada se igra na domaćem terenu. Djevojke, sem mene i Jovanke, manje su iskusne i možda nisu bile u ovakvim situacijama, ali će pored nas i trener da im kaže da izlazimo da se borimo. Nadam se i da će rezultat doći na svoje - zaključila je Mehmedovićeva.

Srcem i odbranom do Tokija

Jedna od heroina utakmice sa Norveškom bila je Ljubica Nenezić, koja je odbranila devet šuteva, ali i odličnim postavljanjem natjerala Skandinavke da često šutiraju pored, preko gola, u okvir...

- Po ko zna koji put smo ostavile srce na terenu. Vjerovale smo u pobjedu protiv Norveške. Naša energija i odbrana su dali rezultat. Djelovale smo moćno, potpuno smo zatvorile sredinu, Oftedal nam nije mogla ništa. Sada nas čeka Rumunija, a dobra energija, lavlje srce i odbrana će dati rezultat - poručila je 24-godišnja golmanka.

Nerješiva enigma za prvaka Evrope, pogotovo dok je imala snage, jer je nedavno preležala koronavirus, bila je Andrea Klikovac. Sada je čeka duel sa djevojkama koje veoma dobro zna, jer igra za ĆSM Bukurešt.

- Niko nije vjerovao da možemo da pobijedimo Norvešku, a kamoli da vodimo tokom čitavog meča. Svi su od nas očekivali 6:0 odbranu, a mi smo odigrali 5:1 i iznenadili. Odigrali smo strpljivo i pametno u napadu. Svaki potez je bio na mjestu. Svaka igračica je pomogla ekipi i dala svoj doprinos - istakla je Klikovac.

Mađarska, Rusija i Švedska idu na OI, čeka se Španija

Nakon Francuske, domaćina Japana, Brazila, Južne Koreje, Angole i Holandije, plasman na Olimpijske igre su izborile i Mađarska, Rusija i Švedska.

Mađarice su savladale Srbiju 31:23 i otpisale tim Ljubomira Obradovića, koji je prvog dana kvalifikacionog turnira u Đeru izgubio i od Rusije (29:24). „Zbornaja” je rutinski savladala Kazahstan 33:26 i večeras (20.30) će protiv domaćina samo rješavati ko će osvojiti 1. mjesto u grupi.

Švedska je završila posao pobjedom nad nedoraslom Argentinom (34:21) na turniru u Španiji. „Ratnice”, koje su prvog dana remizirale sa Skandinavkama (28:28), večeras (19.30) imaju zicer protiv Argentinki...

Hergeirson: Ostaje nam da čekamo i nadamo se

Golmanka Rumunije Denisa Dedu je bila ljuta zbog suđenja.

- Tužna sam, ali i ponosna na tim. Nismo odustajale, ali sam razočarana sudijama. Obično to ne komentarišem, mislim da su gurale Norvešku. Čeka nas novi duel, imamo još jednu šansu, borićemo se za plasman na OI - poručila je članica ĆSM Bukurešta.

Norveška je jednom nogom na OI, ali bi mogla da ispadne ako Rumunija slavi sa tačno pet razlike, i to rezultatom 29:24 ili većim.

- Malo sam tužan što nismo slavili sa šest razlike. Ako ne budemo imali sreće, znaćemo da smo izgubili mjesto na Olimpijskim igrama na prvoj utakmici protiv Crne Gore. Kako smo igrali protiv Rumunije, možemo da se takmičimo na OI i možda osvojimo zlato. Sada čekamo da vidimo šta će se desiti, ostaje nam samo da se nadamo - istakao je selektor Norveške, Torir Hergeirson.

Bonus video: