Protiv Srbije kao protiv Francuske

Rukometašice Crne Gore večeras (18 časova) na startu glavne faze 25. Svjetskog prvenstva igraju protiv Srbije

9769 pregleda 30 komentar(a)
Ubijeđena da će Crna Gora igrati dobro i preostale tri utakmice: Itana Grbić, Foto: IHF
Ubijeđena da će Crna Gora igrati dobro i preostale tri utakmice: Itana Grbić, Foto: IHF

Početak 25. Svjetskog prvenstva je bio očajan. Svi problemi sa kojima je Bojana Popović morala da se suoči pred objavljivanje spiska - povrede Đurđine Jauković, Jelene Despotović i Katarine Džaferović, oproštaji Majde Mehmedović i Andree Klikovac, te izostanci Milene Raičević i Marte Batinović - isplivali su na površinu na utakmici sa Slovenijom.

Rukometašice Crne Gore bile su potpuno nemoćne protiv tima Dragana Adžića, izgubile 28:18 i pomislilo se da bi za oslabljeni tim proklamovani cilj, plasman u drugu fazu, mogao da bude neuhvatljiv. Ali, kao da se preko noći sve promijenilo - “lavice” su opravdale nadimak protiv Angole, trijumfovale 30:20, a onda protiv Francuske pružile više nego dostojan otpor. Bile su u igri do 52. minuta, kada je Itana Grbić smanjila na 18:17, imale čak i napad pri tom rezultatu, iako su u finišu 1. poluvremena ostali bez prve pivotkinje i stuba odbrane, Tatjane Brnović.

Na kraju je bilo 24:19 za olimpijskog šampiona, ali je atmosfera u Palati sportova u Granoljersu govorila više od riječi - neutralni gledaoci su svim srcem navijali za Crnu Goru, jer su ih Jovanka Radičević kupile bespoštednom borbom, ali i zbog toga što su sve vrijeme trpjele nepravde od alžirskih arbitara Belhirija i Hamadija.

Da je suđenje bilo bolje, možda bi Crna Gora bar sa bodom počela grupu 1 glavne faze, na čijem će startu večeras (18 časova) igrati sa Srbijom.

- Iza nas su tri različita meča u kojima borba nije izostala. Dale smo koliko smo mogle, a raduje posebno utakmica sa olimpijskim šampionom. Vidjeli su svi da smo pokazale karakter i skoro 60 minuta bile ravnopravne. Ali, to nije bilo dovoljno ni protiv njih, a ni protiv sudija, ali takvo izdanje raduje i podstrek je za budućnost - rekla je Grbićeva.

Bek Ferencvaroša praktično igra bez zamjene 60 minuta, i u napadu i u odbrani.

- Navikle smo, makar ja i još neke djevojke kojima nije ovo prvo takmičenje, na ovakav tempo. Slobodan dan smo iskoristile da što bolje odmorimo. Vjerujem da ćemo spremne dočekati novi meč. Iskreno, nismo imale puno vremena za analizu, ali do meča ćemo i to da obavimo. Nisam gledala Srbiju, neke djevojke poznajem i to je to. Važnije je da smo mi željne dokazivanja i da će sve, kao i do sada, samo zavisiti od nas. Očekujem zanimljivu utakmicu.

Recept je jasan.

- Ubijeđena sam da će odbrana donijeti prednost. Energija je veoma važna, a nadam se da ćemo u napadu pokazati strpljenje i smirenost u šutevima. Vjerujem da ćemo upisati drugu pobjedu - poručila je 25-godišnja Podgoričanka.

Nikolina Vukčević naglašava da ona i ostale mlade igračice “rastu” iz meča u meč.

- To hrabri za sve što nas još čeka u Španiji. Polako slažemo stvari, učimo, a odradile smo dobro posljednja dva meča. Nažalost, prva utakmica je bila loša, a najveći uspjeh je što smo sa Francuskom odigrale snažno, bez straha i izvukle pozitivne stvari. Smatram da sa onakvom igrom možemo do još ljepše priče. Čekaju nas tri nova meča, spremamo se polako, a nadamo se najboljem - poručila je pivotkinja Budućnost Bemaxa.

Brazil i Španija na pragu četvrtfinala

Već poslije 1. kola u glavnoj fazi, u grupi 4 je praktično riješena situacija, jer Brazil i Španija imaju po šest bodova, četiri više od najbližih pratilaca. Brazilke su u 2. poluvremenu slomile otpor Austrije i slavile 38:31, baš kao i domaće protiv Japana (28:26).

Maksimalan učinak imaju i Njemačka i Danska u grupi 3, ali njima prijeti Južna Koreja sa četiri boda.

Rezultati - grupa 3 (Granoljers): Njemačka - Kongo 29:18 (15:7), Danska - Mađarska 30:19 (15:11), Češka - Južna Koreja 26:32 (13:20). Tabela: Danska, Njemačka 6, Južna Koreja 4, Mađarska 2, Češka, Kongo 0.

Grupa 4 (Torevijeha): Brazil - Austrija 38:31 (15:15), Španija - Japan 28:26 (15:15), Hrvatska - Argentina 28:22 (12:14). Tabela: Španija, Brazil 6, Hrvatska, Japan, Argentina 2, Austrija 0.

Danas - grupa 1 (Granoljers): Rusija - Slovenija (15.30), Crna Gora - Srbija (18), Francuska - Poljska (20.30). Grupa 2 (Kasteljon): Holandija - Rumunija (15.30), Norveška - Portoriko (18), Kazahstan - Švedska (20.30).

Bonus video: