Šola: Borozan svjetska klasa

Rukometaši Crne Gore danas počinju pripreme za Evropsko prvenstvo, nakon šest i po godina u reprezentaciji nekada jedan od najboljih bekova svijeta

17796 pregleda 11 komentar(a)
Šola, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Šola, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Tri dana nakon što su rukometašice Crne Gore završile izuzetno uspješan nastup na Svjetskom prvenstvu, okupiće se “lavovi”. Selektor Vlado Šola danas će izvršiti prozivku pred start priprema za EHF Euro u Njemačkoj, koji počinje 10. januara.

Hrvatski stručnjak na prvom treningu u dvorani hotela “Voco” na raspolaganju bi trebalo da ima 10 od 21 igrača sa spiska - golmana Filipa Borozana, krila Aleksandra Bakića, Mirka Radovića i Luku Radovića, pivote Nemanju Grbovića i Miodraga Ćorsovića, te bekove Boža Anđelića, Stevana Vujovića, Vasilija Kaluđerovića i povratnika Vuka Borozana.

Nekada jedan od najboljih bekova svijeta je poslije šest i po godina opet u nacionalnom timu.

- Ne znam zašto Vuka ranije nije bilo tu, niti me posebno zanima, jer je to prošlo vrijeme. Niti sam bio tu, niti sam se informisao. Igrao je u Lovćenu Evropsku ligu i pokazao da je odličan, da bi mogao da nam pomogne. Nije bilo nikakvih problema sa njim, zvao sam ga i prihvatio je da dođe. Ima kvalitet i samo je pitanje forme koliko će je vratiti nazad, jer je on bek svjetske klase i može puno da nam pomogne i odbrambeno i napadački - rekao je Šola za “Vijesti”.

Borozan
Borozanfoto: Boris Pejović

Po završetku klupskih obaveza, saigračima u nacionalnom timu do kraja godine priključivaće se i preostalih 11 igrača koji konkurišu za mjesto u sastavu za Evropsko prvenstvo. Dobra stvar je što se ove godine prvi dio Bundeslige završava ranije nego obično, pa će od ovog vikenda slobodni biti Nebojša Simić, Branko Vujović, Miloš Vujović i Stefan Čavor, kao i Miloš Božović iz francuskog Ivrija. Posljednji će stići golman švedskog Ama, Nikola Matović, jer 29. decembra igra utakmicu. Dakle, biće više vremena da legendarni hrvatski golman nametne stil igre koji želi, jer na prethodnim okupljanima nije bilo dovoljno dana za to.

- Najvažnije je da igrači ostave pečat i da svi zajedno pobjeđujemo. Pokazali smo da želimo da igramo brži rukomet, sa puno tranzicije, trčanja, a novu odbranu nismo previše igrali na prijateljskom meču protiv Rumunije, jer nije bilo dovoljno vremena za uigravanje. Svaki trener ima svoju viziju, stil i procjenu šta bi trebalo da igra. Moj saradnik i ja smo odlučili da igramo brže, da idemo u tom smjeru i vidim da igrači to prihvataju. Nemaju odbojnost ka tome, nadam se da ćemo imati dovoljno vremena da sve uigramo - naglasio je Šola.

Crna Gora će 29. decembra igrat sa Sjevernom Makedonijom u Staroj Pazovi, dok je za 4. i 5. januar planirano učešće na turniru u Poreču, gdje će rivali biti domaćin Hrvatska i Slovenija. Premijerni meč u grupi C u Minhenu “lavovi” će odigrati 12. januara protiv Mađarske, dva dana kasnije je rival Island, a 16. januara Srbija. Plasman u glavnu rundu izboriće dvije prvoplasirane selekcije, “lavovi” se nadaju da to mogu da izbore i ponove uspjeh od prije dvije godine.

- Vrlo je nezahvalno govoriti o tome, ali cilj je vrlo jasno postavljen - zanima nas prva utakmica sa Mađarskom, fokusirani smo na nju, a onda na sve ostalo. Naravno da razmišljamo da prođemo grupu, to je neki cilj, ali je fokus potpuno usmjeren na to da pripreme sprovedemo kako bi trebalo, pa na Mađarsku. Sistem takmičenja je nezahvalan, jer od prve utakmice mnogo zavisi i važno je da se razmišlja samo o meču koji je ispred vas, a ne o drugim - zaključio je Šola.

Moramo da se čuvamo od gripa

U reprezentaciji će prvi put poslije aprilskih kvalifikacija biti Božo Anđelić, kojeg nije bilo na prethodnom okupljanju, jer nije imao klub. U međuvremenu je potpisao za mađarski PLER i igra odlično.

- Svaki igrač koji na spisku ima određene kvalitete i status u reprezentaciji, ali neko će morati da ispadne sa spiska od 21 imena, jer ćemo voditi 16 igrača i dvije zamjene. Drago mi je što Božo igra i što igra dobro, a na pripremama ćemo vidjeti ko je u kakvoj formi i da li će dovoljno usvajati to što ćemo raditi. To će odlučivati ko će biti među 16. Dobra je stvar što su svi igrači u takmičarskom ritmu i zdravi - naglasio je Šola.

Hrvatski stručnjak se nada da će reprezentativci tokom priprema izbjeći povrede i grip.

- Moramo da znamo da se čuvamo od toga, to pokazuje ozbiljnost. Ako se neko razboli, pitanje je da li ćemo doći do željenog rezultata. Takve sitnice mogu da nas koštaju.

Bonus video: