Budućnost se vraća u Moraču: Znamo koliko Brest ima vrhunskih igračica, ali to je uvijek igra sedam na sedam

Prvi meč u novoj sezoni pred svojim navijačima rukometni velikan igra u nedjelju od 14 sati protiv Bresta

12189 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Rapid iz Bukurešta, pa Brest - još kada je junski žrijeb u Beču poslao rukometašice Budućnosti u supertešku grupu B bilo je jasno da će djevojke Bojane Popović iz kola u kolo čekati vrhunske ekipe.

Sada je vrijeme za okršaj sa timom čije boje brane igračice poput Ane Vjahireve, Polete Fope ili Melin Nokandi, ali i za prvi meč u "Morači" nakon što su posljednjih sezona "plave" igrale u "Bemax areni".

Okršaj drugog kola Lige šampiona u podgoričkom hramu rukometa igra se u nedjelju od 14 sati.

"Znamo da nas čeka teška sezona, teška grupa, da nećemo biti ni u jednoj utakmici favoriti... Ali ono što im uvijek naglašavam - koliko god da je s druge strane vrhunskih igračica uvijek to igra sedam na sedam", poručila je Bojana Popović, šefica stručnog štaba "plavih" na pres konferenciji.

Francuski predstavnik ima veću širinu, jaču klupu, ali...

"One će se mijenjati, očekivano je da budu u visokom ritmu duže, ali bavićemo se samo onim igračicama koje su u tom trenutku na terenu. Isto tako i sobom i da određene naše stvari iz utakmice u utakmicu popravljamo", dodala je Bojana.

Nakon teškog ljeta i nezvjesnosti oko budućnosti kluba, Iviona Pavićević i drugarice bez obzira na poraz prijatno su iznenadile na startu protiv Rapida u Bukureštu. "Plave" su odigrale sjajnih 30 minuta, ali nisu izdržale do kraja.

"Desio se pad koncentracije u napadu gdje su igru vodile mlade igračice, određene greške koje se možda ne vide sa strane i dovoljna su takva dva napada da poremete ekipu i da rival ode sa dva na plus četiri. Nakon toga bi trebalo da se kroz nekoliko dobrih odbrana vratimo brzo, ali sve to treba da se uči", objasnila je Bojana.

Da li je i rotacija uticala na ishod drugog poluvremena?

"Nije samo rotacija u pitanju i to da ne možemo fizički da iznesemo meč... Protiv jakih ekipa možete da igrate jedno poluvrijeme, dok rival osjeti mlade igračice i šta ko može, a onda uslijedi mali pad jer te igračice više ne mogu da rade štop su do tada. Tako da mislim da je više problem kreativnost i mogućnost koje te igračice mogu da pruže - nije umor problem već je to malo kvalitet. Zbog toga je bitno da one koje ulaze polako se podižu", objasnila je legendarena rukometašica.

Bojana Popović
foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

I loše stvari donesu nešto dobro

Očekivalo se da će ova sezona donijeti moćan sastav Budućnosti, ali nakon odlaska glavnog sponzora otišla su i mnoga pojačanja... Ipak, to je otvorilo prostora talentima poput Nikoline Marković ili Jelene Vukčević.

"Već nakon utakmice protiv Rapide igračice su same počele da razgovaraju o utakmici, što ranije nije bila praksa - sve što se dešavalo malo ih je ujedinilo. Mislim da će mlade igračice koje su iznenada dobile šansu samo da stasavaju, a ima ih dosta... S jedne strane desilo se nešto loše, a s druge neko dobije prostor. One su sve odlično prihvatile i žele da tu priliku iskoriste", istakla je Bojana.

Brest nije samo Vjahireva, svaki bod uspjeh

Šefica stručnog štaba velikana iz Podgorice dobro zna kakav rival stiže na premijeru u "Morači", rival koji je na startu bio bolji od Vajpersa.

"Brest ima Vjahirevu od koje sve kreće, ali ni ostale nisu loše da bi ona morala sve da napravi za njih - moraćemo da budemo oprezne na više strana. Imaćemo miks i jedne i druge odbrane, jer imamo takve igračice da ne možemo svih 60 minuta da igramo 6-0. Mislim da 5-1 može svaku ekipu da poremeti samo da budemo stabilne u tome", kaže Popovićeva.

Nekada fenomenalna rukometašica koja je pehar Lige šampiona podizala šest puta zbog svega što je pratilo start sezone želi da bude realna.

"Borićemo se do nekih naših granica, a moramo biti realni koje su to granice - mi znamo otprilike, ali uvijek želimo da nekoga iznenadimo... Mogu slobodno da kažem da je svaki bod koji se uzme ove sezone u Ligi šampiona veliki uspjeh... Ne traba da se lažemo, znamo s kim igramo, ali uvijek u svojoj glavi imam visoke ciljeve. Želim samo da osjetimo nakon utakmica da smo tog dana dale maksimum".

Bojana Popović
foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

"Morača" vraća emocije

A, posljednju Ligu šampiona Bojana je osvojila u dresu Budućnosti - u "Morači". Sada se nakon četiri sezone i ona vraća u našu najveću dvoranu.

"Povratak u 'Moraču' može da vrati i emocije, svakako dodatan motiv može da bude ako dvorana bude punija nego inače. Mislim da je vrijeme da se prepozna i način rada i mladost", rekla je Popovićeva.

Na kraju je realno sagledala situaciju na crnogorskim sportskim borilištima.

"Uopšte ne razumijem zbog čega klubovi u Crnoj Gori - ne samo rukometni - ne dobijaju pravu podršku sa tribina. Samo sport ujedinjuje ljude, a to je pokazala svaka medalja koja je stigla ovdje", zaključila je Bojana.

Ulaz za nedjeljni meč u "Morači" biće slobodan.

Bonus video: