Najbogatija na svijetu: Naomi naslijedila Serenu i Mašu

Teniserke su od 1990. uvijek na vrhu "Forbsove" liste, a od 2004. su se na mjestu najbogatije smjenjivale Serena Vilijams i Šarapova
3994 pregleda 0 komentar(a)
Naomi Osaka, Foto: Tertius Pickard
Naomi Osaka, Foto: Tertius Pickard

Japanska teniserka Naomi Osaka preuzela je titulu najbolje plaćene sportistkinje na svijetu od Amerikanke Serene Vilijams, tvrdi američki magazin "Forbs", u kom su izračunali da je pobjednica US Opena 2018. i Australijan Opena 2019. prošle godine zaradila 37,4 miliona dolara od turnirskih nagrada i od sponzora.

To je rekordna zarada jedne sportistkinje, a dosadašnju rekorderku, bivšu rusku tenisku zvijezdu Mariju Šarapovu, Osaka je nadmašila za gotovo osam miliona dolara. U svojoj rekordnoj godini (2015.) Šarapova je zaradila 29,7 miliona.

Teniserke su od 1990. uvijek na vrhu "Forbsove" liste, a od 2004. su se na mjestu najbogatije smjenjivale Serena Vilijams i Šarapova.

Vilijamsje posljednje četiri godine bila na vrhu liste s najvećom zaradom, da bi sada ostala na drugom mjestu sa 1,4 miliona dolara manjom zaradom od Osake.

Japanka je svojim teniskim stilom i rezultatima krajem 2018. i početkom 2019. meteorski uzletjela na listi najbolje plaćenih.

Danas je 10. igračica svijeta, ali ima čak 15 kompanija (Nike, Nissan, Yonex...) koje sponzorišu 22-godišnju igračicu. Osaka je dijete iz miješanog braka, majke Japanke i oca haićansko-američkog porijekla. Trenira i živi na Floridi.

Bonus video: