"Adria tour": Prst u oko borbi protiv korone; "Marka": Zabava zbog izbora u Srbiji

"Ovaj događaj u prvi plan dovešće do rasprave o zdravstvenim mjerama povezanim sa tenisom i organizacijom mečeva", piše "L'ekip"

11269 pregleda 25 reakcija 9 komentar(a)
Sa egzibicione košarkaške utakmice u okviru turnira, Foto: Betaphoto/Hina
Sa egzibicione košarkaške utakmice u okviru turnira, Foto: Betaphoto/Hina

Prekid "Adria toura" zbog koronavirusa jedna je od udarnih tema u svjetskim medijima.

Španska "Marka" navodi da je vjerovatno jasno da su "izbori u Srbiji diktirali pravila Adria toura u Beogradu, sa zabavama i punim tribinama, te utiskom da se normalnost vratila", kao i da je takav pristup i odlučio izbore u korist Aleksandra Vučića.

Hrvatski mediji ističu da se na turniru u Zadru nisu poštovale preporuke o držanju razmaka od 1,5 metra, nisu korištene zaštitne maske niti je tokom pripremnog turnira bilo dezinfekcionih sredstava na ulazu.

"Tek nakon kritika operativci iz HTS-a i fondacije Novaka Đokovića, koji su organizovali turnir, poslali su hostese da na tribinama publici dezinfikuju ruke", navodi Index.

"Organizatori u Zadru nisu poštovali mjere fizičkog distanciranja, a igrači su se družili s mnoštvom ljudi i zabavljali se na koncertima u sklopu turnira", navodi Njujork Tajms.

BBC ističe da su u Beogradu i Zadru tribine bile pune, a poznato je da ATP sezona koja se nastavlja 14. avgusta kreće bez publike na tribinama.

"Ovaj događaj u prvi plan dovešće do rasprave o zdravstvenim mjerama povezanim sa tenisom i organizacijom mečeva", piše "L'ekip".

"Adria tour", turnir koji je u režiji najboljeg igrača Novaka Đokovića pokrenut u vrijeme pandemije koronavirusa, i ranije su kritikovali njemački mediji.

"Dojče vele" je pisao kako Đoković i Beograd iritiraju, a "Zidojče cajtung" je naveo kako je "potpuno neodgovorno, u vrijeme kada čitav svijet pokušava da izađe na kraj s epidemijom koronavirusa, napuniti tribine teniskog centra Novaka Đokovića".

Poznati trener Bred Gilbert na Twitteru je objavio fotografije na kojima se Dimitrov grli sa Đokovićem, Čilićem i ostalima, na što je ciničnim komentarom reagovao Endi Rodik.

„Navodno smo u pandemiji…“

Uticajni teniski novinar Ben Rotenberg napisao je da je "Adria tour" bio "srednji prst konceptu fizičkog distanciranja i borbi protiv korone".

"Nadam se da će Grigor poslužiti kao primjer ostalim sportistima koji koronavirus ne shvataju ozbiljno. Ovo je veliki negativan udarac za sve", naveo je Rotenberg.

Teniska sezona nastavlja se 14. avgusta turnirom u Vašingtonu.

Od sinoć su, nakon prekida turnira, testirane ukupno 22 osobe, od čega je 19 negativnih. Pozitivni su Borna Ćorić, Marko Paniki, kondicioni trener Novaka Đokovića, i Kristijan Groh, trener Grigora Dimitrova.

Bonus video: