Ako Nadal bude morao na operaciju biće to kraj njegove karijere

Razlog je taj što bi intervencija značila da Rafa više nikada ne bi mogao da trči i da bi to bio kraj njegove profesionalne karijere

13704 pregleda 290 reakcija 13 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Objava Rafe Nadala da neće igrati do kraja godine zbog povrede stopala ponovo je skrenulo pažnju na složene fizičke probleme španskog tenisera.

Nadal ima rijedak slučaj oboljenja kostiju - Miler-Vajsov sindrom - koje je, kako godine, prolaze sve izraženije.

Specijalista ortopedije, francuski ljekar Žilber Versije za L'ekip je rekao da operacija u Nadalovom slučaju jednostavno nije opcija.

Razlog je taj što bi intervencija značila da Rafa više nikada ne bi mogao da trči i da bi to bio kraj njegove profesionalne karijere ...

"Ovaj sindrom obično pogađa ljude koji imaju ravna stopala. To je urođeno. Kod nekih ljudi luk stopala je izraženiji - drugim riječima, postoji veća udaljenost između đona i vrha stopala. Kod drugih oboljenje uzrokuje stiskanje kostiju koja na kraju razvija nekrozu. U osnovi kost odumire, gubi vaskularizaciju ", objasnio je doktor Versije.

"Prelom bi mogao takođe da bude uzrok - kada kosti ne zarastaju pravilno. Kada se prelom dogodi na mjestu gdje vaskularizacija više ne stiže do njega, područje gdje se nalaze krvni sudovi mogli bi da budu zahvaćeni nekrozom. Pogoršanje se dešava tokom vremena i prilično je bolno, ali obično je potrebno dugo da se razvije osteoartritis. To nije nešto što obično vidimo kod mladih ljudi“, dodao je on.

Na pitanje o Nadalovom slučaju, Versije kaže da ne bi savjetovao operaciju.

"Takav postupak ostavlja pacijenta u stanju da hoda, ali ne može da trči. ​​Zato odlažemo takve operacije i izvodimo ih samo kod pacijenata koji imaju velike bolove i ne mogu pravilno da hodaju. Naravno da nije tako sa Nadalom. Bilo koji hirurški zahvat nije dozvoljen na vrhunskom nivou sporta. Ako Nadal u jednom trenutku bude morao na operaciju - to bi označilo kraj njegove karijere", zaključio je on.

Bonus video: