Ribakina razočarana: Ne osjećam se kao vimbldonska šampionka

"Sanjala sam o osvajanju Vimbldona. Šteta je što se ne osjećam kao vimbldonska pobjednica", rekla je Ribakina u Njujorku, gdje se priprema za nastup na US openu

6190 pregleda 0 komentar(a)
Ribakina, Foto: Reuters
Ribakina, Foto: Reuters

Nešto više od mjesec nakon što je u osvojila svoj prvi Grend slam naslov, 23-godišnja kazahstanska teniserka Elena Ribakina je izjavila da se ne osjeća kao vimbledonska pobjednica, jer za to nije nagrađena bodovima za WTA listu.

"Sanjala sam o osvajanju Vimbldona. Šteta je što se ne osjećam kao vimbldonska pobjednica", rekla je Ribakina u Njujorku, gdje se priprema za nastup na US openu.

WTA i ATP odlučili su da se na turniru u Vimbldonu ne dodjeljuju bodovi, zato što su organizatori najvećeg teniskog turnira u svijetu zabranili nastup ruskim i bjeloruskim predstavnicima i predstavnicama, zbog ruske agresije na Ukrajinu.

U normalnim okolnostima, 23-godišnja Ruskinja koja igra pod kazahstanskom zastavom bi za svoj neočekivani trijumf zaradila 2.000 bodova i zauzimala šesto mjesto na WTA listi te već praktično imala osiguran nastup na završnom turniru osam najboljih igračica svijeta.

Ovako će nastup na US openu dočekati na 25. mjestu.

"Mislim da to nije pošteno. Naravno, to više ne možemo promijeniti. Ne govorim samo o sebi, nego o odlukama koje pogađaju mnoge igračice", rekla je Ribakina koja za situaciju s bodovima okrivljuje "slabašno" tenisko vođstvo, zbog čijih odluka ispaštaju igračice.

"Nisam iznenađena što na kraju ima mnogo primjera da igračice s odličnim rezultatima u mladosti prekidaju karijere i odustaju od tenisa. Pitam vas, zašto se to događa? Nešto se mora popraviti. O tome bi morali više da pričamo", poručila je Ribakina koja će u prvom kolu US opena igrati protiv 132. igračice svijeta, Francuskinje Klare Burel.

Bonus video: