Najljepša priča u 29. godini - uspjeh karijere Jasmin Paolini i nastavak italijanske renesanse

Djevojka iz Toskane do polufinala Rolan Garosa stigla pobjedom nad Jelenom Ribakinom 6:2, 4:6, 6:4

14148 pregleda 4 komentar(a)
Paolini, Foto: Reuters
Paolini, Foto: Reuters

Do ove godine najdalje na grend slem turnirima stizala je do druge runde, početkom 2024. uspjela da dohvati četvrto kolo Australijan opena, a onda je u svojoj 29. godini ispisala bajku...

Jasmin Paolini, djevojka iz Toskane, plasirala se u polufinale Rolan Gorosa - do najvećeg uspjeha karijere i mjesta među četiri najbolje na grend slemu stigla je preko Jelene Ribakine.

Italijanka je u četvrtfinalnom duelu bolja od Kazahstanke ruskog porijekla bila sa 6:2, 4:6, 6:4.

Paolini je tako nastavila uspjehe italijanskog tenisa, nakon što je u polufinalu kod muškaraca već Janik Siner, a od juče je jasno da će biti i prvi teniser plenete, dok je početkom godine osvojio Australijan open.

Igrala je Paolini odličan meč, ali joj je svakako pomogla i Ribakina koja je napravila čak 48 neiznuđenih grešaka.

U duelu sa 15 brejkova, Paolini je vodila 6:2 i kod 4:3 u drugom setu servirala da već tada praktično riješi meč, ali Kazahstanka se nije predavala - dobila je set i vratila se u igru.

"Bilo je previše emotivno u drugom setu, Jelena je veliki šampion, ali rekla sam sebi da samo treba da se borim - i to je funkcionisalo. Ovdje sam, pobijedila sam", rekla je nakon meča Piolini.

Kada se možda činilo da u trećem setu neće izdržati Italijanka je pokazala i jaku mentalnu stranu - odlučujući brejk uzela je za 5:4, a onda ovog puta na svoj servis nije propustila priliku da potpiše najljepšu stranicu karijere.

Ona će za plasman u finale igrati protiv pobjednice duela Mira Andrejeva - Arina Sabaljenka, dok drugi polufinalni par čine Iga Sfjontek i Koko Gof.

Bonus video: