Derbi budućnosti u Parizu

Kakav meč u Gradu svjetlosti - u polufinalu Rolan Garosa se sastaju Karlos Alkaras i Janik Siner, u ovom momentu najdominantniji teniseri na svijetu. Drugi polufinalni par čine Kasper Rud i Aleksandar Zverev

6096 pregleda 8 komentar(a)
Karlos Alkaras, Foto: Reuters
Karlos Alkaras, Foto: Reuters

Polufinalni dueli Rolan Garosa su na programu danas, a pažnju svjetske teniske javnosti posebno inspiriše meč Janika Sinera i Karlosa Alkarasa. “Borba titana” - tako su mediji nazvali okršaj Italijana i Španca.

I prvi put nakon 16 godina u polufinalu Rolan Garosa igraće rivali mlađi od 23 godine - Italijan ima 22, Španac jednu manje, a drugo polufinale je repriza prošlogodišnjeg na najvećem turniru na šljaci, sastaće se Kasper Rud i Aleksandar Zverev. Prošle godine slavio je Norvežanin, ali je u finalu izgubio od Novaka Đokovića, koji je Rudu zbog povrede predao četvrtfinalni meč u ovoj sezoni...

Taj duel je svakako u drugom planu, jer se sve oči uprte u meč dvojice najvećih nada svjetskog tenisa - najmlađeg polufinalog para još od 2008. godine. Tada je 22-godišnji Rafael Nadal dobio godinu mlađeg Đokovića.

- Kada igraš sa Janikom je isto kao da trčiš maraton, ali sa jedne na drugu stranu terena. Daje sve od sebe, bez ostatka ili rezerve, a sve udarce izvodi perfektno. Nevjerovatno dobro udara lopticu i jako se dobro kreće. Tjera vas da dajete sve od sebe u svakom udarcu. Mislim da je to što je najteže u igri protiv njega. Istovremeno, sve mi se to sviđa. Volim takve mečeve, uživam u izazovnom nadmetanju sa njim. Prethodni mečevi bili su upravo takvi - rekao je Alkaras.

U međusobnim duelima na ATP turnirima rezultat je neriješen - imaju po četiri pobjede. Posljednji meč na šljaci u Umagu je pripao Sineru, ali se Alkaras radovao u posljednjem odmjeravanju snaga u Indijan Velsu.

- Volim to kada je potrebno pronaći rješenje, načine da pobijedim. U Indijan Velsu sam izgubio prvi set sa 6:1, a onda sam pronašao model da ga stavim u neugodnu poziciju. Takvi mečevi su jako korisni, tjeraju te da nađeš nove načine - zaključio je Alkaras, favorit prema vodećim bukmejkerskim kućama.

Siner je pravi proboj napravio od kraja prošle sezone. I tri je puta je dobio Đokovića, a čak četiri Danila Medvedeva, od kojeg je ranije izgubio svih šest mečeva. Siner u ponedjeljak preuzima prvo mjesto na ATP listi od Đokovića, a srpski as može da padne i na treće mjesto ako Alkaras osvoji titulu u Parizu.

Janik Siner
Janik Sinerfoto: Reuters

- Znam da u mojoj igri ima još dosta prostora za napredak. Neko sam ko uči na sopstvenim greškama, trudim se da ih ne ponovim i imam sreću da sam okružen ljudima koji mi u lice kažu istinu. Ako je loše - loše je. Prošle godine sam se opekao na Rolan Garosu, izgubio u drugom kolu i očigledno sam dosta toga naučio. Sada je ispred mene meč iz kojeg ću takođe moći da naučim. Dobro je i da se svakim danom osjećam bolje nakon povrede, imam sve manje sumnji u sopstvene mogućnosti - istakao je Siner.

Duel Sinera i Alkarasa neće početi prije 14.30 časova, a najraniji termin meča Rud - Zverev je 17.30.

Bonus video: