Alkarasu borba titana, Sineru za utjehu prvo mjesto na svijetu

U finalu prije finala na Rolan Garosu, Španac u pet setova bolji od Italijana - 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

15000 pregleda 16 komentar(a)
Španac je imao više svježine u završnici maratona na Šatrijeu, Foto: REUTERS
Španac je imao više svježine u završnici maratona na Šatrijeu, Foto: REUTERS

Derbi budućnosti je u stvari derbi sadašnjosti u svjetskom tenisu, a "borba titana" u polufinalu Rolan Garosa na "Filip Šatrije stadionu", nakon četiri sata i 10 minuta igre pripala je Špancu Karlosu Alkarasu, koji je preokretom dobio Italijana Janika Sinera - 3:2 (2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3).

Siner, od 10. juna prvi reket svijeta furiozno je ušao u meč, sa lakoćom dobio prvi set u kojem je dominirao. Mali pad imao je tek u osmom gemu, ali je uspio da privede set kraju - 6:2. Napravio je i brejk početkom drugog seta, a onda je došlo do velikog pada u igri 22 godišnjeg Sinera, nizao je dvostruke servis greške. Momentum je prešao na stranu 21-godišnjeg Španca, koji je bio brži, odlučniji, koristio visoki odskok loptica rivala.

Sve do četvrtfog gema trećeg seta, tada je Siner pokazivao svom uglu da ima grčeve, ali je tada u krizu igre upao i Alkaras, i on je počeo da niže dvostruke servis greške i set je dobio Siner. No, Alkaras je imao više energije za završnicu meča, dobio četvrti set sa nekoliko obostrano fenomenalnih poena. U odlučujućem setu Španac je odmah napravio brejk, Siner činio sve da se vrati u igru, ali nije uspio u gemu koji je trajao šest minuta spasao je dvije, ali ne i treću meč loptu na servisu Španca.

Podatak da oba tenisera na Rolan Garos nisu stigla u top formi, da je Siner propustio masters u Rimu nakon povrede butnog mišća tokom mastersa u Madridu, a ni Alkaras nije osvojio nijedan trofej u sezoni šljake, mučeći se sa brojnim povredama nakon prošlogodišnjeg Vimbldona, samo je naznaka kakve mečeve u budućnosti ova dva rivala mogu da donesu!

U ravni sa epskim duelima nekadašnje "velike četvorke" - Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Endija Mareja.

Priznao je to i Alkaras nakon plasmana u finale, u kojem bi mu pobjeda nad slavljenikom iz meča Kasper Rud - Aleksandar Zverev, značila i drugu poziciju na ATP listi.

"Morate pronaći radost u patnji, mislim da je to ključ, naročito na podlozi kakva je šljaka, i još ovdje na Rolan Garosu. Tu su dugačke razmjene, mečevi od četiri sata, pet setova... Morate se boriti, morate patiti. Vjerovatno i najteži mečevi koje sam odigrao u svojoj kratkoj karijeri bili su protiv Janika, US Open 2022. godine, pa ovaj... Bilo je teških mečeva i sa Đokovićem, ali ovaj meč je pokazao kakav je Janik u stvari sjajan igrač. I nadam se da je ovo tek početak velikog rivalstva i da ću igrati još mnogo, mnogo ovakvih mečeva protiv Janika. Ali ovaj, pa sigurno je ejdan do najtežih koje sam igrao, sigurno, ali da, to je jedan od najtežih mečeva koje sam igrao, sigurno", kazao je Španac, koji sada u međusobnim duelima sa prvim Italijanom na vrhu ATP liste, vodi sa 5:4.

Sinner je počeo eksplozivno, a njegova mirnoća, tempo i preciznost bili su preveliki za Alkarasa, dok je Italijan stigao do 4:0. No, počeo je da uzima danak problem koji je skoro sa kukom imao Siner, počeo je da niže dvostruke servis greške, procenat prvog tenisa mu je drastično pao. I Alakars je imao padova u igri, pa je pravi ravnopravan duel gledan tek u četvrtom setu, kada su obojica razmjenivala impresivne udarce, dobijali poene za rubrike "vjerovali ili ne".

A obojica imaju prostora za napredak, u boljoj formi mogu neuporedivo više. Pokazuje to statistika - Alkaras sedam a Siner jednu više dvostruku servis grešku. Španac je imao čak 58 neiznuđenih grešaka, Italijan 44, ali je Alkaras bio agresivniji sa 65 vinera, naspram svega 39 direktnih poena rivala.

Bonus video: