Đoković: Ulog u finalu Vimbldona je istorija

Od 15 sati na Centralnom terenu Vimbldona, Karlos Alkars brani titulu u finalu sa Novakom Đokovićem

16734 pregleda 18 komentar(a)
Jedan poen e odlučio pobjednika nevjerovatnog meča u prošlogodišnjem finalu, Foto: Reuters
Jedan poen e odlučio pobjednika nevjerovatnog meča u prošlogodišnjem finalu, Foto: Reuters

Nosilac donjeg dijela kostura Vimbldona, Novak Đoković i treći reket svijeta, Karlos Alkaras, danas od 15 sati na Centralnom terenu igraju u finalu. Španac se nada reprizi i odbrani trofeja a srpski teniser revanšu i da izjednači rekord Rodžera Federera od osam titula na nezvaničnom prvenstvu svijeta u tenisu.

Plasmanom u finale, Đoković je oborio još jedan rekord, jer je to njegova 16. sezona u kojoj je izborio grend slem finale, dok su Federer i Rafael Nadal to uspjeli po 15 puta.

"Ulog u finalu je, istorija! Naravno da znam da Rodžer ima osam a ja sedam titula na Vimbldonu. A mogu osvojiti i 25. grend slem. Naravno, to me motiviše, ali u isto vrijeme očekivanja su mi i veliki pritisak", kazao je Đoković i dodao:

"Svaki put kad stanem na teren, iako imam 37 godina i nadmećem se protiv 21-godišnjaka, uvijek očekujem pobjedu i ljudi očekuju da ću pobijediti u 99% mečeva koje igram. Uvijek moram izaći na teren i dati sve od sebe kako bih ostao na nivou Akarasa, Sinera, Medvedeva, Zvereva...

Đoković je prvi dio sezone imao za zaborav - nijedno finale do Vimbldona.

"Do sada, ova godina nije bila baš uspješna za mene. Možda i najlsabija polovina godine za mene. I to je tako. Morao sam se prilagoditi i prihvatiti tu činjenicu, ali i pronaći način da prevaziđem povredu i vratim se u ritam. A već je bilo sezona kada nisam pokazao željeni nivo, a onda sam osvojio Vimbldon i sve se promijenilo.

On igra u rekordnom svom 37. finalu, samo je popravio svoj rekord. Osim Rolan Garosa, gdje ima sedam, na svakom od preostala tri, ima po 10 finala.

"Na primjer, tako je bilo 2018. godine, kada sam na njenom početku operisao lakat. Ispao sam iz prvih 20, izgubio sam u četvrtom kolu Australijan opena i u četvrtfinalu Rolan Garosa, a nisam igrao kako sam želio... A onda sam osvojio Vimbldon, potom US open i ubrzo postao broj jedan", prisjetio se Đoković.

No, Alkaras je favorit u finalu, mada Đoković vodi sa 3:2 u pobjedama. U posljednjem meču - poufinalu na završnom mastersu u Torinu, Đoković je "deklasirao" Španca (6:3, 6:2)..

"Vimbldon me motiviše da uvijek dam sve od sebe. Znam šta je u pitanju. Sada, u ovim godinama je uvijek tako. Na bilo kojem grend slem turniru na kojem igram, u pitanju je istorija. Pokušaću to da iskoristim da odigram najbolje što mogu".

Bonus video: