Siner: Bila je to izdaja, ali sada znam ko su mi prijatelji

Prvi reket svijeta tvri da on lično nije uradio ništa loše, ali da je skandal oko dopinga uticao negativno na njegovu pripremu za US open

8635 pregleda 16 komentar(a)
Siner još ne zna kakve će biti reakcije publike, Foto: Reuters
Siner još ne zna kakve će biti reakcije publike, Foto: Reuters

Janik Siner objasnio je na konferenciji za novinare situaciju u kojoj se nalazi nakon pozitivnih doping testova. Ceh su platili njegovi kondicioni trener i fizioterapuet Umberto Ferara i Đakomo Naldi, sa kojima je raskinuo saradnju.

Siner nije kažnjen, ako se izuzmu 400 bodova sa Indijen Velsa i novčana nagrada sa tog mastersa.

"Ferara i Naldi odigrali su veliku ulogu u mojoj karijeri. Sarađivali smo dvije godine. Obavili smo nevjerovatan posao, sa puno uspjeha i imali smo sjajan tim. Ali, zbog tih grešaka više nemam potrebno samopouzdanje za nastavak zajedničkog rada. Sada mi treba samo jedno - dašak svježeg vazduha. Bilo mi je jako teško posljenjih mjeseci. Čekao sam ishod slučaja, ali sada mi samo treba dašak svježeg vazduha", kazao je prvi reket svijeta.

Italijan će biti prvi nosilac na US openu.

"Nije najbolji momenat, grend slem je pred nama, ali znam da nisam učinio ništa loše. Već mjesecima se mučim mislima o ovoj situaciji, ali samo se podsjećam da nisam učinio ništa loše. Uvijek sam se pridržavao i pridržavaću se antidoping pravila. Olakšanje mi je što je ovaj slučaj imao takav ishod i drago mi je što sam se vratio ovdje. Njujork je sjajan grad i odlično mjesto za igranje tenisa. Pokušaću se što bolje zabaviti i nadam se dobrom turniru", kazao je Siner i dodao:

"Postupak je trajao jako dugo. Morao sam živjeti sa tim nekoliko mjeseci. Mislim da svi znamo o kojem vremenskom razdoblju govorim. Sada sam donio odluke na osnovu rezultata. Postoje rokovi koji se moraju poštovati tokom procesa, tako da nemate izbora kada informacija izađe u javnost. Drago mi je da je konačno gotovo jer je to olakšanje za mene i moj tim. Naravno, zbog ove situacije priprema za turnir nije išla najbolje jer su se stvorile određene okolnosti. Ali sada se sve doznalo, cijeli rasplet slučaja. Čekao sam ovaj trenutak, rasplet slučaja kako bi sve izišlo u javnost - i to je sve".

On je naglasio da ne zna kako će javnost reagovati nakon skandala.

"Nastavljam da igram jer znam da lično nisam učinio ništa loše. Znao sam da sam potpuno čist i uvijek sam nastojao biti pošten igrač. Vijest može uticati na negativnu atmosferu, ali oni koji me dobro poznaju razumiju da nikada nisam kršio i neću kršiti pravila. Mo, sada znam ko mi je prijatelj a ko nije. Prijatelji su oni koji me poznaju i zunaju da to nisam napravio. Što se tiče reputacije, vidjećemo, ali za sada moramo nastaviti sa svojim životima. Jer ja na to ne mogu uticati, sve će se reći na narednim turnirima", kazao je Siner.

On je van treninga bio svega trio dana.

"Sreća je da se Ferara razumije u farmaciju i da je odmah znao da je greškom nanio sa svoijih ruku sprej sa klostebolom. Odmah smo znali razloge, a koncentracija klostebola u mom tijelu je bikla sa osam nula ispred jedinice. Zaista, zaista minorno", zaključio je Siner.

Bonus video: