Počinje US open: Afera Siner bacila sjenku na spektakl, Đoković napada rekordnu 25. grend slem titulu

Karlos Alkaras prvi favorit po bukmejkerima, Italijan na meti nakon što je objavljeno da je u martu dva puta pao na doping testu

21293 pregleda 56 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na redu je posljednji grend slem turnir u sezoni, u Njujork su stigla tri ozbiljna i veoma motivisana favorita, ali je jedan od njih uzdrman kao nikada do sada u karijeri.

Janik Siner jeste prijetnja Karlosu Alkarasu i Novaku Đokoviću pred današnji start US opena, ali koliko god bio moćan na tvrdoj podlozi, pitanje je da li je u ovom trenutku spreman da odgovori na pritisak koji je posljednjih dana sve jači nakon što je objavljeno da je u martu tokom Indijan Velsa dva puta pao na doping testu.

Sve je postalo javno tek pet mjeseci kasnije, pa Italijan nije ni proslavio titulu na mastersu u Sinsinatiju osvojenu prošlog ponedjeljka koja je trebalo da bude prava uvertira za US open.

Zato se posljednjih dana u Njujorku najmanje pričalo o tenisu, apsolutno je tema broj jedan bio Siner koji je odjednom postao omražena ličnost na Turu jer je veliki broj tenisera javno digao glas uz poruku da “prava nisu ista za sve”.

- Razumijem frustraciju igrača jer nema konzistentnosti. Prošlo je pet-šest mjeseci otkad je Sineru i njegovom timu saopšteno to što im je saopšteno. Mnogo je mana u sistemu i razumijem osjećanja igrača koji se pitaju da li su oni tretirani na isti način - rekao je Đoković.

Imao je osvajač 24 grend slem titule poruku za ubuduće:

US open grafik
foto: Graphic News

- Nadam se da će rukovodeća tijela u tenisu da nauče nešto iz ovoga. Neki su imali slične slučajeve ili iste slučajeve sa različitim ishodom. Da li je to do finansija, da li igrač može sebi da priušti efikasniju odbranu... Ne znam da li je tako, ali moramo da postavimo standard kako bi svaki igrač, nezavisno od ranga i profila, bio jednako tretiran - istakao je Đoković.

ĐOKOVIĆ: MOTIVIŠE ME PISANJE ISTORIJE

Đoković je, inače, drugi favorit za titulu na US openu - ako je osvoji (tačnije odbrani trofej koji je osvojio prošle godine) bila bi mu to rekordna 25. u karijeri. Prvi je Alkaras, osvajač Rolan Garosa i Vimbldona, te finalista Olimpijskih igara u Parizu kada ga je srušio upravo srpski as.

- Došao sam motivisan da igram najbolji tenis. Želim da ispišem istoriju i to mi daje snagu - kazao je Đoković, koji je do sada na US openu bio najbolji 2011, 2015, 2018. i 2023.

Prvi Đokovićev rival je Radu Albot iz Moldavije u noći između ponedjeljka i utorka.

Alkaras je, s druge strane, imao fenomenalno ljeto, a pred US open je zabrinuo navijače nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako je na treningu izvrnuo članak. Nema informacija o tome da li je u pitanju teža povreda, a sve bi trebalo da bude jasnije na premijeri u noći između utorka i srijede kada će Karlitosa testirati Australijanac Li Tu.

Ni Alkaras, naravno, htio to ili ne, nije mogao da izbjegne pitanja o aferi “Siner”.

- Vjerujem da se iza zavjese dogodilo nešto što mnogi ne znaju, uključujući i mene. Janik je bio pozitivan, ali mora da postoji razlog zbog kojeg su ga pustili da nastavi da igra, a da mi o tome nismo obaviješteni - poručio je osvajač četiri grend slem titule.

Siner je treći favorit za pehar, slijede Aleksandar Zverev (koji je igrao finale u Sinsinatiju), Danil Medvedev, finalista US opena iz prošle godine, Andrej Rubljov, Tejlor Fric...

Alkaras i Siner su u istom dijelu žrijeba i mogu da se sastanu u polufinalu (tu je i Medvedev), dok Đoković u projektovanom četvrtfinalu može da se sastane sa Grigorom Dimitrovim ili Andrejom Rubljovim, dok bi eventualni rival u polufinalu mogao da mu bude Zverev.

MOŽE LI SABALJENKA DA SE IZBORI S PRITISKOM?

Kod dama je sve jasno - tvrda podloga je domaći teren Arine Sabaljenke, ali i Koko Gof, koja brani titulu.

Bjeloruskinja je imala sjajnu najavu US opena, jer je stigla do pehara na mastersu u Sinsinatiju na kojem je između ostalih nadigrala i veliku rivalku Igu Sfjontek. Uvod nije mogao da bude bolji...

- Mislim da sam mentalno jača neko ikad - rekla je Arina.

Početkom ljeta je imala pauzu zbog povrede ramena, prije toga se mučila na Rolan Garosu pa otkazala Vimbldon.

Arina Sabaljenka, Koko Gof
foto: Reuters

- Trebalo mi je da predahnem i da se na neko vrijeme distanciram od tenisa. Gledajući s ove vremenske distance - mislim da sam dozvolila sebi više mečeva i turnira nego što mi je bilo potrebno. Odlučila sam da napunim baterije i vjerujem da sam sada prava - istakla je Sabaljenka.

Sfjontek je osvojila US open prije dvije, a Gof prošle godine kada je u finalu bila bolja upravo od Sabaljenke.

- Ovo je turnir koji me inspiriše i na kojem sam uvijek spremna da dam sve - kazala je Amerikanka.

Bonus video: