Filmska priča Frensisa Tijafoa: Sin migranta, odrastao u kancelariji tenis centra i zauvijek se zaljubio u ovaj sport

"Često moji roditelji vole da kažu kako su ponosni na mene zbog žrtve koju sam podnio da bih bio ovdje, ali pravi heroji su oni", kaže polufinalista US opena

7619 pregleda 2 komentar(a)
Tijafo, Foto: Reuters
Tijafo, Foto: Reuters

Kada su Andre Agasi i Robi Đinepri 2005. igrali do danas posljednje sveameričko grend slem polufinale, maleni Frensis Tijafo zajedno sa svojim bratom blizancem Frenklinom živio je u jednoj od kancelarija teniskog centra u Merilendu, centra u čijoj izgradnji je učestvovao njegov otac.

Punih 19 godina kasnije Frensis je Sjedinjenim Američkim Državama donio novi duel Amerikanaca za finale na grend slemu, pošto će se sjutra sudariti sa Tejlorom Fricom u polufinalu US opena.

San koji je počeo spletom nestvarnih okolonosti u Merilendu posljednjih godina se ostvario - momak čiji su roditelji emigrali u SAD bježeći od građanskog rata u Sijera Leoneu postao je heroj Njujorka.

Tokom devedesetih godina prošlog vijeka Frensisov tata je stigao u Sjedinjene Američke Države, nije mogao da bira poslove, pa je završio na građevini, u firmi koja će uskoro biti zadužena za izgradnju Junior tenis centra... Kada je centar završen, Tijafo senior je od firme dobio posao domara i kancelariju u kojoj je mogao da živi.

Kako je Frensisova i Frenklinova majka radila noćne smjene kao medicinska sestra, braća Tijafo su narednih 11 godina po pet dana u sedmici provodila kod oca u sada već legendarnoj kancelariji.

Dok su mnoga talentovana djeca trenirala u ovom centru, dječaci Tijafo su se zaljubili u tenis, a kako su već živjeli tu željeli su i da se isprobaju u ovom sportu. Naravno, kao svojim stanovnicima teniski centar od njih nije tražio da plaćaju članarinu...

Sve nakon toga je istorija, posebno za Frensisa.

Prije pet godina igrao je četvrtfinale Australijan opena, da bi pažnju na sebe skrenuo 2022. kada je stigao do polufinala US opena, a na tom putu u četvrtoj rundi eliminisao je legendu Rafaela Nadala.

Tada mu je san o finalu pred svojom publikom srušio Karlos Alkaras, koji je baš na tom turniru prvi put u karijeri stigao do grend slem titule.

- Često moji roditelji vole da kažu kako su ponosni na mene zbog žrtve koju sam podnio da bih bio ovdje, ali pravi heroji su oni... Morali su da dođu u ovu zemlju, majka je mnogo radila, tata živio u kancelariji - toliko su uradili za nas dvojicu da je nemoguće da ćemo ikada moći da im zahvalimo. Sve što mogu jeste da im vratim pobjedama i da nikad nemam izgovor da se ne borim - rekao je svojevremeno Tijafo.

Sada će na putu ka finalu preko puta sebe imati lakšeg rivala, ali i momka kojeg odlično poznaje, momka s kojim je zajedno udarao lopticu tokom juniorski dana - Tejlora Frica.

Trenutno je prednost u međusobnim duelima uveliko na strani Frica, čak 6:1, a Tijafo na trijumf čeka još od 2016. kada Tejlor nije bio ni sjenka današnjeg igrača... Ipak, čini se da bi filmska priča “dječaka iz kancelarije” ovog septembra mogla da dobije još jednu epizodu za pamćenje.

Amerika čeka finalistu - Tijafo ili Fric.

Bonus video: