Miriše na drugi grend slem: Siner na dva koraka od titule

Polufinale US opena - prvi teniser svijeta se sastaje sa Džekom Drejperom, koji do sada u Njujorku nije izgubio ni set. U drugom polufinalu igraju Frensis Tijafo i Tejlor Fric

11853 pregleda 6 komentar(a)
Janik Siner, Foto: Andrew Kelly
Janik Siner, Foto: Andrew Kelly

Početkom godine je Janik Siner osvojio Australijan open, što mu je bila prva i do sada jedina grend slem titula u karijeri. U međuvremenu je prvi put preuzeo čelo ATP liste, a onda je na površinu izbio doping skandal, u kojem je Italijan prošao veoma dobro - kažnjen je novčano i oduzeti su mu bodovi, koje je osvojio na mastersu u Indijan Velsu.

Doping afera je uzdrmala tenisku javnost tokom posljednjeg grend slema u sezoni - US opena. A na turniru u Njujorku je Siner prvi put u karijeri dogurao do polufinala, gdje ga večeras (ne prije 21) čeka okršaj protiv Britanca Džeka Drejpera.

Italijan je do sada na US openu bio prilično siguran, izgubio je samo dva seta, a u četvrtfinalu je eliminisao Danila Medvedeva (3:1).

- Ne osjećam se kao veliki favorit. Svi koji su došli do polufinala, to su učinili potpuno zasluženo. Protiv svakog protivnika mora isto da se pristupi, da se pronalazi rješenje. To ja radim. Naravno, sada je polufinale, drugačiji su mečevi. Svakako da imam sreće što sam već sve ovo iskusio. Biće interesantno - rekao je Siner.

Drejper je do polufinala stigao bez izgubljenog seta. Ove godine je osvojio prvu titulu u karijeri, kada je slavio u Štutgartu, a prvi je Britanac od Endija Mareja i 2012. godine koji se plasirao u polufinale US opena.

- Za mene ovo nije došlo preko noći - već dugo radim prave stvari i znao sam da će moje vrijeme doći, ali nisam znao tačno kada. Nadam se da je ovo samo početak. Veoma sam ponosan na sebe - rekao je Drejper, koji je u četvrtfinalu bio bolji pd Aleksa de Minora.

Drugo polufinale je američko. Tejlor Fric i Frensis Tijafo se bore za svoje prvo grend slem finale u karijeri.

- Tejlor i ja smo uvijek podržavali jedan drugog. Sjajno je što imamo priliku da igramo ovaj meč. Znam da je srećan zbog mene. Biće epski duel - rekao je Tijafo.

Posljednji Amerikanac koji je igrao u finalu jednog grend slema je Endi Rodik, koji je 2009. poražen na Vimbldonu od Rodžera Federera. A prvi put od 2005. godine dvojica Amerikanaca igraće u polufinalu US opena. Tada su se sastali Andre Agasi i Robi Đinepri.

- Lijepo je što sam u polufinalu, ali posao još nije završen. Idem meč po meč i sada sam fokusiran na polufinale - rekao je Fric.

Bonus video: