Njujork je sada njen - Sabaljenka preko Pegule do treće grend slem titule

Bjeloruska teniserka izbrisala poraz iz prošlogodišnjeg finala iz i prvi put slavila na US openu - sa posljednjih osam grend slem turnira tri pehara su završila u njenim rukama

17685 pregleda 6 komentar(a)
Sabaljenka tokom finala, Foto: Reuters
Sabaljenka tokom finala, Foto: Reuters

Prošle godine jedna Amerikanka joj srušila "američki san", ovog puta to nije dozvolila.

Arina Sabeljenka je nova kraljica Njujorka, djevojka iz Minska je šampionka US opena - druga teniserka svijeta u finalu na "Artur Ešu" savladala je domaću nadu Džesiku Pegulu - 7:5, 7:5.

Prije 12 mjeseci Arina je u finalu poražena od Koko Gof, ali novoj rivalki iz Sjedinjenih Američkih Država nije dala mnogo šansi - za treći grend slem u karijeri sjajne 26-godišnje šampionke, a prvi van Australijan opena.

"Ovaj divni trofej je napokon u mojim rukama, sve mi ovo znači mnogo - ostala sam bez teksta. Često pokušam da se sjetim teški poraza na ovom turniru i uvijek kažem da nikada ne smijete da odustanete od svojih snova - kada naporno raditi oni moraju da se ostvare jednog dana", rekla je Sabaljenka nakon trijumfa u finalu.

S druge strane, lokalna heroina ni u 31. godini nije uspjela da ostvari san i upiše se među besmrtne na četiri najveća turnira, iako je ovog puta prvi put u karijeri preskočila četvrtfinale grend slema, prvi put se našla u velikom finalu...

U prvom setu nakon što su dvije rivalke jedna drugoj po dva puta oduzele servis, Arina je do ključnog brejka stigla kada je bilo najslađe - za 7:5 i 1:0 u setovima.

Sve ono što je Sabaljenka u današnem tenisu donio je drugi set - Bjeloruskinja je vodila 3:0, Pegula pokazala karakter i sa pet vezanih gemova otišla na 5:3, ali je Arina u najtežim trenucima podsjetila sve koliko je jaka.

Najprije je moćnim forhendom vratila brejk i izjednačila na 5:5, da bi do kraja sačuvala svoj servis, a potom iskoristila drugu meč loptu za veliku pobjedu.

Koliko je dominatno izgledala ove godine u Njujorku najbolji govori podatak da je izgubila samo jedan set i to još u trećem kolu od Jekaterine Aleksandrove.

A, da je trenutno i najdominantnija figura ženskog tenisa pokazuje to što je od posljednjih osam grend slem turnira osvojila tri.

Bila je to godina iz snova za Arinu Sabaljenku - godina u kojoj su dva od četiri grend slem pehara završila u njenim rukama.

Bonus video: